Calorieën tellen is voor velen een effectieve methode om af te vallen, aangezien je afvalt van minder calorieën te eten dan je nodig hebt.
Er zijn verschillende manieren om de hoeveelheid voeding die je eet bij te houden, maar meestal is die methode gebaseerd op gewoon calorieën tellen.
Op korte termijn kan het bijhouden van de hoeveelheid energie (calorieën is een meeteenheid voor energie) succes opleveren, maar op lange termijn kan dit nadelige gevolgen met zich meebrengen.
Back to basics: wat is een calorie?
Een calorie (inmiddels officieel vervangen door de joule) is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram zuiver water 1 graad Celsius te verwarmen. Een calorie is daarmee dus een meeteenheid.
Net als dat kilometers en kilogrammen meeteenheden zijn. Het is goed om je te beseffen dat 100 calorieën uit broccoli exact hetzelfde is als 100 calorieën uit een stuk appeltaart (1 kg lood en 1 kg veren verhaal).
Een stuk appeltaart levert verder weinig kwalitatieve voedingsstoffen, maar dat is een andere discussie.
Nu je snapt wat een calorie is, is het goed om verder in te zoomen op de werking van calorie-tracking. Het bijhouden van je voeding doe je in bijvoorbeeld MyFitnessPal (of een andere soortgelijke voedingsapp).
Je vult alle eet -en drink momenten in die calorieën bevatten, en je komt er zodoende achter hoeveel calorieën je dagelijks binnen krijgt. Als je af wilt vallen, dien je minder calorieën in te nemen dan je verbruikt. Als je aan wilt komen doe je het tegenovergestelde.

Wat zijn de grootste voordelen van calorieën tellen?
- Veel mensen hebben geen flauw benul van de hoeveelheid voedsel ze daadwerkelijk consumeren. Door calorieën te tellen krijg je inzicht in je voedingspatroon. Je komt er achter dat jouw ‘handje’ noten net iets meer calorieën bevat dan je dacht.
- Kennis in de hoeveelheid calorieën van verschillende voedingsmiddelen kan ervoor zorgen dat iemand niet te veel calorieën binnenkrijgt. Je zou dan kipfilet boven gehakt kunnen verkiezen bijvoorbeeld.
- Als je serieus naar een doelstelling toe wilt werken kan calorieën tellen een meerwaarde bieden. Het kan een specifiek proces overzichtelijker maken en je kunt direct bijsturen waar nodig.
Wat zijn de grootste nadelen van calorieën tellen?
- Calorieën tellen kan doorslaan in een obsessie waardoor mensen een verstoorde relatie met eten kunnen krijgen. Dit kan ontzettend veel invloed hebben op je sociale leven en levensgeluk.
- Niet alleen de calorieën zijn belangrijk, maar ook de verhouding tussen je macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en micronutriënten (vitaminen en mineralen) zijn belangrijk.
- Calorieën tellen kost tijd.
- Je hebt niet altijd de mogelijkheid om calorieën te tellen. Denk aan een restaurantbezoek, of een gemiddeld verjaardagsfeest. Hoe ga je hier mee om en hoe zorg je dat je een goede balans blijft houden?
- Het is voor de meeste mensen niet duurzaam om heel je leven calorieën te tellen.
Wij zijn voorstander van het tracken van je calorieën in een voedingsapp om inzicht te krijgen in je dagelijks gedrag, maar sla er niet in door en staar je niet blind op het tellen van alle calorieën.
Het is een middel, niet het doel op zich. Wanneer het tellen van alle calorieën een doel op zich wordt, ben je er de hele dag mee bezig en kan het doorslaan in een obsessie.
Je wilt je happy voelen in je eigen lijf én met zo min mogelijk restricties genieten van het leven.

Gelukkig kan het ook anders en zijn er genoeg alternatieven die je kunt toepassen om af te vallen.
Hierbij 6 tips:
- Houd je focus bij het eten. Doe geen andere dingen tijdens de maaltijd, zoals tv kijken, berichten sturen op je telefoon of eten terwijl je op de fiets zit. Door je volledige focus bij het eten te leggen registreert je lichaam de verzadiging veel beter. Dit wordt ook wel mindful-eating genoemd. Lees hier meer over verzadiging >
- Probeer zoveel mogelijk te kauwen. Hoe meer je kauwt, des te verzadigder je raakt.
- Laat de pannen in de keuken. De aanwezigheid van voedsel kan de eetlust verhogen. Door een grote pan met eten op tafel te zetten, zal er onbewust meer worden opgeschept dan dat je de porties al voor jezelf hebt bepaald.
- Eet van kleinere borden. Dit klinkt bijna te simpel voor woorden, maar we zijn er allemaal debet aan. Het beperken van de portiegrootte draagt bij aan verhoogd gewichtsverlies.
- Pas op met teveel variatie tijdens je maaltijd. Als je tijdens een maaltijd te veel nieuwe smaken introduceert, dan kan je lichaam een nieuwe verlangen krijgen voor een bepaalde smaak. Die drang is smaak specifiek. Je kan je eetlust voor pasta hebben verzadigd, maar je hebt nog altijd eetlust voor ijs.
- Maak van slaap je belangrijkste prioriteit. Een slaaptekort draagt bij aan meer stress en meer honger, met als gevolg dat je dagelijks meer calorieën binnenkrijgt. Lees hier meer over slaap >

UW DOEL IS ONZE MISSIE
Het is onze drijfveer om mensen te helpen hun fysieke (en soms ook mentale) doelen te behalen. Om de maximale potentie van hun eigen lijf en gezondheid te vergroten en te laten benutten. Wij vergroten de quality of life. Het is ons doel om u de beste versie van uzelf te laten zijn.
Wij willen significante en tegelijkertijd duurzame verbetering in leef kwaliteit, gezondheid, lichaamsgewicht en fitheid teweeg brengen. Het is ons streven om zelfs meer verandering teweeg te brengen dan u vooraf zelf had kunnen dromen. Wij halen hier al 15 jaar onze voldoening uit.
PLAN EEN GRATIS INTAKE GESPREK
