Waarom een werkweek-dieet niet werkt

Afvallen. Een veelbesproken onderwerp op feestjes, verjaardag of etentjes. We hebben allemaal onze eigen theorieën hierover en doen het elk op een eigen wijze. Helaas gaat het toch in veel gevallen moeizaam en gooi ook jij vroeg of laat het bijltje er (wederom) bij neer. 

3SIXTY5 Personal Training heeft met 3 private gym’s en honderden tevreden cliënten haar expertise inmiddels bewezen. Als fitnessprofessionals dealen wij elke dag met dit soort problemen onder onze cliënten. Bij ons komen mensen die zeggen “nu ben ik er klaar mee, ik heb professionele hulp nodig.” In dit artikeltje vertellen wij jou hoe het komt dat het vaak mis gaat en hoe jij dit obstakel kan doorbreken. 

Waar ligt het probleem?
Veel mensen letten doordeweeks goed op wat ze eten. Gelukkig worden steeds meer mensen zich er weer van bewust dat als je af wilt vallen of vet kwijt wilt, je elke dag minder calorieën binnen moet krijgen dan je verbruikt. Dat is de basisregel van aankomen en afvallen (lees er hier meer over).

Om vet te verliezen, moet je elke dag minder calorieën eten dan je verbruikt. De theorie is simpel, de praktijk leert ons echter wat anders.

Op maandag begin je met volle moed aan een strikt voedingsplan, waarbij de calorieën netjes worden bijgehouden of gerechten maakt uit het boek van een hedendaagse foodie. Je laat de snoep, koek en andere troep links liggen en doordeweeks drink je ook geen alcohol. So far so good. Je bent streng voor jezelf, ook op vrijdagmiddag wanneer je collega’s gaan borrelen, ga jij naar huis om nog een rondje hard te lopen in plaats van wijntjes te drinken.

Op zaterdagochtend vertelt de weegschaal dat er 1,6 kg af is en je bent helemaal blij. En terecht! Het weekend is aangebroken en je hebt een verjaardag en zondag ga je met het gezin iets leuks doen. Een standaard weekend zou je zeggen, toch?

Terug bij af door het weekend
Hier gaat het dan ook fout. Onbewust eet je veel meer in het weekend, juist omdat je de wekelijkse structuur van werkdagen mist en de sociale activiteiten toenemen. Een koekje bij de koffie, een half stukje taart op een verjaardag en een etentje in jouw favoriete restaurant. Het lijkt niets maar als je ook deze dagen de voedingsapp zou bijhouden zal je zien dat er al snel te veel calorieën je mond in gaan. Het is oneerlijk maar het gaat veel harder dan je denkt. Die twee dagen calorie overschot zorgt ervoor dat er op maandag ochtend weer 1,6 kg bij gekomen is. Je start dus weer helemaal van voor af aan.

Weekend_diet_3SIXTY5_female
In deze visual is te zien dat het wekelijks gemiddelde uitkomt op de energiebalans. Het doel om structureel minder calorieën te nuttigen is dus niet behaald. Op deze wijze blijf je op gewicht en worden doelen niet behaald. Dit is dus de reden dat je er nog steeds hetzelfde uitziet, ook al doe je enorm je best.

Na dit gezien te hebben is de oplossing simpeler dan je denkt. Alles staat of valt met een structurele negatieve energiebalans. Ofwel minder calorieën eten dan dat het lichaam verbrand per dag. Of dus eigenlijk per week. Of per maand.

Het aantal calorieën (‘calorie maintenance’ in de visual) is voor elk persoon anders, vraag dus professioneel advies (zoals aan ons) indien je dit exact wilt weten. 1900 kcal is een voorbeeld voor dames.

Om deze negatieve energiebalans te behalen moet je dus weten wat je verbrand en hier de voeding op aanpassen. Hierbij zijn o.a. portie controle, onbewust eetgedrag en sociale gelegenheden de grootste vijand, naast het feit dat je uiteraard de gezonde producten in je mond stopt.

In een eerder artikel gaven we al 10 tips om af te vallen door middel van portiecontrole, lees het hier.

 

Weekend_diet_3SIXTY5_male
Het ‘heren’ voorbeeld waarom een workweek dieet niet werkt.

Bekijk dus over een gehele week het gemiddeld aantal calorieën per dag en zorg dat dit structureel onder de energiebehoefte blijft. Het is een stuk makkelijker om 500 calorieën te overeten dan een tekort van 500 calorieën te creëren. Elke misstap kan dus dagen hard je best doen van tafel vegen.

Conclusie
Kom erachter wat jouw energiebehoefte is en pas hier structureel je voedingspatroon op aan. Gebruik voor het gemak een voedingsapp (zoals My Fitness Pall of FatSecret) waarmee je calorieën kunt bijhouden. Doe dit niet langer dan een week. Het gaat erom dat je inzicht wilt krijgen in je huidige calorie-inname. Veel mensen zien het bijhouden van hun voeding als doel op zich, terwijl het een middel (een van de vele) kan zijn om je doel te behalen. Wees bewust van de keuzes die je maakt en wat de gevolgen hiervan zijn.

Zorg dat mensen in je omgeving je steunen in plaats van tegenwerken. Wij weten als geen ander dat afvallen of ‘strakker’ worden in de basis heel simpel is, maar in de praktijk toch moeilijker is dan gedacht.

Fijn weekend!
#3SIXTY5