Pleidooi: Stop met afvallen!

Door: Guy van der Reijden

Waarom zou u af willen vallen? Is dat eigenlijk wel de juiste omschrijving voor wat u wilt? Of wilt u vooral meer tevreden over uw lijf zijn?

Wij kennen niemand die niet fitter wil worden. Maar wat betekent ‘fit zijn’ nu eigenlijk? Of definieer ‘in shape zijn’ eens voor uzelf. Best lastig om dit concreet in te vullen. En toch moet u het doen, vinden wij.

3SIXTY5 bestaat al een jaar of 15. Oprichter Guy van der Reijden heeft sinds hij begon met het begeleiden van consumenten (we bedoelen niet-topsporters), bijgehouden waarvoor mensen binnenkomen bij ons.

Het gros van u komt om af te vallen en/of er beter uit te zien. Dat is prima vinden wij, maar het is onze overtuiging en werkwijze dat het daarmee niet stopt. Dat is niet het enige dat wij doen en ook niet het enige wat u zou moeten doen. Wij willen meer met uw lijf. Alleen afvallen kan bijvoorbeeld ook door het aanpassen van uw voedingspatroon. Daar hoeft u niet persé voor te trainen.

Guy: “Met dit artikeltje proberen we u te overtuigen waarom u meer uit uw lijf zou moeten halen.”


Alleen afvallen is niet genoeg

U doet uzelf tekort als u alleen een maatje kleiner wenst. Want wilt u ook niet dat u op latere leeftijd -of nu al- geen lichamelijke klachten krijgt?

Een betere houding, meer mobiliteit, betere coördinatie en een sterker lijf zorgt ervoor dat u meer kunt doen op een dag, meer energie hebt, minder snel ziek wordt of geblesseerd raakt en minder snel ouder wordt. Alleen afvallen is niet genoeg.

Wilt u als opa of oma nog actief van uw kleinkinderen genieten door met ze te kunnen spelen, fietsen en ravotten? Alleen afvallen is dan niet genoeg.

FITTER WORDEN
We weten inmiddels dat fitter worden met meer factoren te maken heeft dan alleen hoeveel spier- en vetmassa u bezit (de zogenaamde lichaamssamenstelling).

Dit bepaalt voor een groot gedeelte hoe u er uit ziet en zegt wel iets over de algehele gezondheid en fitheid, maar is zeker niet alles bepalend.

5 KILO AFVALLEN
U 5 kilo laten afvallen is makkelijk scoren.* Ook voor ons. En natuurlijk is dat iets dat een traject die we ingaan als dat nodig is. Maar een goede personal trainer zal u overtuigen dat er meer doelstellingen zijn om na te streven.

Wellicht zult u ook in eerste instantie bij ons komen om af te slanken. Dat gaat zeker lukken, maar hoe mooi is het dat na 6 maanden, uw grootste trots is dat u beweegt alsof u 20 jaar jonger bent?

* U moet overigens de personal trainers die niet echt weten hoe afvallen werkt de kost geven, maar dat is een ander verhaal.

C.L.U.K.S.
Zo zijn er factoren als vitaliteit, hart-long functie en bijvoorbeeld de C.L.U.K.S. (Coördinatie, Lenigheid, Uithoudingsvermogen, Kracht en Snelheid).

Deze 5 peilers van optimaal bewegen en presteren komen uit de topsport begeleiding en worden naar onze mening te weinig ingezet in het huidige fitnesslandschap.

“Het gaat veel trainers vooral om dat u afvalt, dat is makkelijk scoren.”


BEWEGEN IS GOED, GOED BEWEGEN IS (VEEL) BETER
Wij krijgen zeer regelmatig cliënten die al eerder met een personal trainer hebben getraind, maar schrikbarend slecht bewegen. Dat zegt ons dat de focus uitsluitend op afvallen of moe maken heeft gelegen. Korte termijn resultaat.

We kennen mensen met een heel laag vetpercentage, maar met rugklachten, vastzittende heupen en frozen shoulders. Nogmaals: als u strakker in uw vel wilt komen te zitten dan geven we daar graag gehoor aan, maar daarnaast moet uw lijf steeds beter gaan functioneren. We zien dit als onze plicht.

Afvallen is geen doel op zich, maar meer het resultaat van beter, gezonder en fitter leven als doelstelling.

Nog een argument om niet alleen af te vallen: alleen afvallen is saai en vervelend. Maar als u tegelijkertijd beter leert bewegen en echt fitter wordt is het proces een stuk leuker.

Meer lezen over hoe afvallen exact werkt? Lees het hier >

UW LIJF ALS SPORTWAGEN
Zodra u ontdekt hoe mooi en functioneel uw lijf is en hoe fijn het voelt om er veel mee te kunnen, zult u er ook van genieten. Vergelijk uw lijf met een sportauto. Als u aan het stuur van een Porsche 911 zit, voelt u wat het potentieel van de auto is.

En als u de auto een beetje leert kennen zult u merken dat u automatisch meer van de auto zult vragen. En dat gevoel is heerlijk.

U heeft het vermogen om gas te geven, ermee te spelen, snel te zijn. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. En dat zonder dat u bang hoeft te zijn dat u uit de bocht vliegt. Volledig in vertrouwen en onder controle. Dat werkt verslavend. (lees hier waarom Porsche rijden ook echt verslavend is)


Zo werkt uw lijf ook. Het is gemaakt om actief te zijn. Te rennen, springen en dingen moeiteloos op te tillen. Ons lijf is een ingenieuze machine die kan presteren en ons daarmee gelukkig kan maken. Pijnvrij kunnen sporten, spelen en bewegen brengt geluk in ons leven.

DOORGEZAKTE ZITZAK
Echter, onze maatschappij maakt van ons lijf eerder een doorgezakte zitzak dan een optimaal presterende machine. Of in de beeldspraak van de auto: een verroeste oude Lada met een lekke band en slechte motor. Voelt niet echt lekker als u daarmee op een regenachtige avond in november van Amsterdam naar Parijs wilt rijden.

EENHEIDSWORST
Na een aantal maanden ziet uw lijf er beter uit en gaat u merken dat u meer kunt dan u zich had voor kunnen stellen. Dat is het resultaat van een uitgebalanceerd begeleidingsplan dat op maat gemaakt is.

Niemand is hetzelfde en de ene persoon moet eerst zijn rugspieren versterken en heeft veel zittend werk, terwijl de andere persoon bijvoorbeeld slecht belastbare knieën heeft omdat de hamstrings te kort zijn.

Als deze twee personen exact hetzelfde programma voorgeschoteld krijgen, is het voor beiden gedoemd om te mislukken.

Eenheidsworst en gebrek aan maatwerk in het begeleidingsplan is de oorzaak van de enorm hoge drop-out in fitnessland. Na 6 maanden lidmaatschap is 86% van de fitnessers minder dan 11 keer in het fitnesscentrum geweest.

Trainen met een Personal Trainer van 3SIXTY5 helpt om niet bij de 86% van de drop-outs te behoren. En wellicht zult u ook wat afvallen.

Stel uzelf echter de vraag of dat voldoende is. Wij weten één ding zeker: als uw lijf kon praten, zou het daar geen genoegen mee nemen.

Fijne dag!
Guy van der Reijden
Founder & CEO 3SIXTY5 Personal Training


3SIXTY5 is een premium Personal Training bedrijf met vier eigen privé studio’s in Abcoude, Ibiza en Amsterdam.

BOEK EEN GRATIS INTAKE GESPREK

Of stuur een WhatsApp: 06 4747 2424