Hoe je voorkomt dat je zomaar een halve kilo aankomt tijdens Pasen

Het is lente en traditioneel gaat Nederland dan alvast nadenken over het komende strandseizoen. Maar Pasen kan flink roet in het eten gooien volgens ons onderzoek. Gemiddeld kom je zo’n halve kilo lichaamsvet aan, alleen al door die kleine chocolade paaseitjes!

Bij een slank en gezond lijf hoort natuurlijk ook een gezond voedingspatroon. Waar bij de kerstdagen mensen zich vaak erg bewust zijn van hun flinke eet- en drink gedrag, merken wij dat men Pasen flink onderschat. Vandaar dat we wat onderzoek hebben gedaan over hoeveel mensen nu echt eten met Pasen.

Onbewuste calorieën
Eén van de grootste oorzaken van gewichtstoename is onbewust eetgedrag. Dat weten we al langer en er zijn flink wat wetenschappelijke bewijzen die uitwijzen dat mensen vaak onderschatten hoeveel calorieën ze dagelijks binnenkrijgen. Dus ja, ook jij eet meer dan je denkt.

Met Pasen is dit onbewust eetgedrag onder andere te relateren aan chocolade-paaseitjes. Vanaf half maart start de gemiddelde Nederlander al met het kopen en dus eten van die paaseitjes. Je komt de bakjes gekleurde choco-eitjes overal tegen, bij de kapper, op kantoor, de kassa van de supermarkt en uiteraard thuis, vooral thuis! Voor je het weet heb je een paar paaseitjes in je holle kies gestopt en ben je onbewust een flinke extra vetrand aan het creëren. Dat gaat onder het mom van “ik eet er wel eens een of twee” maar vaak zijn dat er meer.

Uit vragenlijsten blijkt dat mensen zich niet eens meer herinneren exact hoeveel paaseitjes ze gegeten hebben, en het aantal schatten op de helft van het daadwerkelijke aantal gegeten eitjes. De helft van de gegeten paaseitjes is dus onbewust! 

Eén zo’n klein paas-eitje (7 gram) levert 40 kcal en zo’n 2 gram verzadigd vet. Doe dat maal 4 per dag en dat voor een week of drie en je komt aan 3.360 extra calorieën alleen al met paaseitjes! 

Dat is dus bovenop je normale voeding. Een kilo opgeslagen lichaamsvet bevat ongeveer 7.000 kcal. Oftewel: de kleurrijke chocovriendjes bezorgen de gemiddelde Nederlander een halve kilo aan lichaamsvet extra! Mocht je dat mee vinden vallen, denk maar hieraan: pak 2 pakjes roomboter uit de koelkast en plak deze op je buik of heupen. Die halve kilo lichaamsvet trekt overigens ook nog eens extra vocht aan wat betekent dat er in totaal ongeveer een kilo lichaamsgewicht bij komt.

Begrijp ons niet verkeerd, dit betekent niet dat je helemaal geen paaseitjes mag eten, ze zijn niet giftig ;-). Bedenk je alleen wel dat het eten van al die paaseitjes, ondanks hun kleine formaat, dus wel consequenties heeft voor je gewicht.

Op ons Expert Blog helpen we je met de echte informatie over afvallen en gezondheid, training en we publiceren regelmatig heerlijke healthy recepten.

Happy easter!

#3SIXTY5 #getfittheprofessionalway