3SIXTY5 Trainer Lars zijn hartaandoening

Onze personal trainer Lars van der Putten is 21 jaar oud en komt uit het pittoreske Betuwse dorpje Wadenooijen. Hij moet dus een flinke afstand reizen om in Amsterdam of Abcoude zijn sessies te geven. Van dat soort commitment houden we bij 3SIXTY5, en hij is in zijn stageperiode bij ons zo goed geworden dat we hem hebben aangenomen.

Helaas heeft Lars een aangeboren hartaandoening. En daar gaat hij de marathon van Amsterdam mee lopen…

Lars vertelt zijn verhaal vanuit zijn ‘hart’: “Zoals sommige van jullie wel weten heb ik een aangeboren hartaandoening (bicuspide aortaklep). Dit betekent dat mijn aortaklep geen 3 maar 2 klepblaadjes heeft. En dat zorgt ervoor dat mijn aortaklep niet goed functioneert en weer daardoor heb ik een verbrede aorta.

Begin 2022 kwam ik weer op controle bij mijn cardioloog. Helaas bleek als snel dat de situate verslechterd was. Mijn aorta was weer verbreed waar ik enorm van schrok. Mijn arts gaf mij een vaag advies mee: “Je mag wel krachttraining blijven doen, ik heb het liever niet, maar het mag wel.”

PAPENDAL
Ik wist op dat moment niet zo goed wat ik met dit advies aan moest, dus ging ik op zoek naar een second opinion. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een sportcardioloog in Papendal. Na CT-scans en vele onderzoeken kwam het nieuws dat krachttraining en andere hoog intensieve sporten een absolute no-go waren, waarschijnlijk voor de rest van mijn leven.

Ongelofelijk. Ik kon het niet geloven. Sport en krachttraining is mijn passie én mijn werk. “Maar gelukkig mag je wel hardlopen!” Zei de cardioloog.

HARDLOPEN? Ik wil deadliften!

Maar goed, ik wil natuurlijk sporten dus dan maar hardlopen (duursporten kan wel omdat de hartslag steady blijft). En dan ook maar meteen de marathon, na akkoord van Papendal. En dan ook in de stad waar ik wil gaan wonen: de Amsterdam Marathon op 15 oktober aanstaande.

Ik wil ook zo veel mogelijk geld op te halen voor de Hartstichting. Het onderzoek naar (sport)cardiologie is van groots belang voor mensen met een aangeboren hartaandoening zoals ik.

DONEER

Ik wil graag mijn steentje bijdragen en hoop daarom dat jullie mij willen steunen bij mijn doel. Ik wil minimaal €10.000 op halen voor de Hartstichting.

Dank en tot snel in de studio,
Lars