KRACHTTRAINING? STRAKS ZIE IK ER UIT ALS EEN MAN!

3sixty5-personal-training-valkenburgerstraat-23

Nog steeds horen wij dat veel vrouwen bang zijn voor krachttraining, omdat ze denken dat ze er onvrouwelijk veel spiermassa door zullen ontwikkelen.

Bij 3SIXTY5 zijn wij er al jaren van overtuigd dat juist alle vrouwen aan krachttraining zouden moeten doen. Over dit onderwerp geldt inmiddels een wetenschappelijke consensus die onze stelling kracht bijzet.

In onderstaand artikel leggen we op een begrijpelijke manier uit waarom iedere vrouw aan krachttraining zou moeten doen, al onze stellingen zijn gebaseerd op belangrijk wetenschappelijk onderzoek.

1) NEE, JE WORD GEEN MAN 
Anders dan bij mannen, worden vrouwen niet veel breder door krachttraining. Als mannen intensief krachttraining gaan doen, kunnen de spieren zichtbaar dikker of boller worden. Overigens is dat echt heel veel werk, ook voor mannen.

En -heel belangrijk- voor dat ‘opblazen’ van spieren is flink wat testosteron voor nodig.

Vrouwen beschikken over veel minder testosteron (mannelijke geslachtshormoon) dan mannen. Testosteron is het belangrijkste anabole en androgene hormoon dat de vorming van spiermassa stimuleert. Ter vergelijking: mannen produceren dagelijks 7 keer meer testosteron dan vrouwen.

Wees dus niet bang dat je er uit komt te zien als bodybuilder. Sterker nog: het lukt je niet eens, al zou je het willen!

Een zeer goed voorbeeld van een geshaped lijf door krachttraining. De hoeveelheid spiermassa is na 16 weken iets toegenomen. Tegelijkertijd is het vetpercentage aanzienlijk verminderd.


2
) NA DE OVERGANG HOUDT KRACHTTRAINING VROUWEN SLANK
Vrouwen die de overgang achter de rug hebben worden elk jaar gemiddeld 0.7 kilo zwaarder. Bovendien neemt hun taille maat jaarlijks met 0.7 centimeter toe.

Niet leuk, maar er is iets aan te doen. Onderzoekers van de University of Arizona in de VS volgden 3 jaar langruim 3.000 vrouwen tussen de 42 en 52. Als vrouwen tijdens en na de menopauze aan krachttraining gaan doen, zetten ze de rem op de groei van hun vetlagen.

Bij 3SIXTY5 zoeken we de ideale mix tussen intensieve krachttraining, cardiotraining en de juiste voedingsbegeleiding. Deze mix is voor iedereen anders.

3) MEER SPIERMASSA LEIDT TOT EEN HOGERE STOFWISSELING 
Meer spiermassa leidt tot een verhoogd metabolisme. Metabolisme is een Grieks woord wat een afgeleide is van verandering of omzetting. In simpele woorden is metabolisme de manier waarop ons lichaam de energie (calorieën) uit voedsel of lichaamsvet verbrandt.

Het tempo van ons metabolisme staat gelijk aan de hoeveelheid energie (calorieën) die ons lichaam nodig heeft om zichzelf te onderhouden. Metabolisme vind plaats in onze spieren en organen, en is het resultaat van wat we ook wel ‘calorieën verbranden’ noemen.

Metabolisme is dus eigenlijk de snelheid waarmee de motor van ons lichaam draait. Hoe meer actief spierweefsel je hebt, hoe meer calorieën je lijf dagelijks nodig heeft om die spieren te onderhouden.

Krachttraining verhoogt dus simpelweg het aantal calorieën dat je dagelijks verbruikt, ook als je op de bank ligt.

4) KRACHTTRAINING HEEFT EEN POSITIEF MENTAAL EFFECT NA DE BEVALLING 
Vrouwen die na een bevalling aan krachttraining doen worden weliswaar sterker dan vrouwen die dat niet doen, maar onderzoekers vermoeden dat vrouwen die herstellen van een bevalling vooral psychologisch baat hebben bij krachttraining.

Dat melden onderzoekers van Brigham Young University in de Verenigde Staten in de Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

De onderzoekers vermoeden dat krachttraining in deze groep interessante psychologische effecten heeft. Achttien vrouwen in hun studie hadden nadat ze waren bevallen symptomen van postnatale depressie. In de krachttraininggroep verdwenen die symptomen in bijna alle vrouwen. In de andere groep was dat maar bij de helft van de vrouwen het geval.

Krachttraining is zeer functioneel en kan -onder de juiste begeleiding- zelfs tijdens de zwangerschap veel effect sorteren.

5) KRACHTTRAINING HOUDT VROUWEN BETER IN VORM DAN HORMOONBEHANDELING
Als vrouwen in de menopauze komen en hun lichaamseigen aanmaak van hormonen als estradiol en progesteron afneemt, verliezen ze vaak spiermassa en groeien de vetreserves op hun torso.

De vorm van het vrouwenlijf verandert dan langzaam aan van een peervorm naar een appelvorm, met meer vetmassa op het bovenlijf dan voorheen.

Daar kun je twee dingen aan doen – je zet de vrouwen op hormone replacement therapy of je laat ze trainen met gewichten. Fysiologen van de University of Arizona ontdekten een paar jaar geleden dat menopausale vrouwen vooral zijn gebaat bij krachttraining.


6
) KRACHTTRAINING VERLAAGT DE KANS OP OUDERDOMSZIEKTEN 
Voor ouderen kan krachttraining veel invloed hebben op het behoud van de gezondheid. Zo blijkt uit diverse onderzoeken dat ouderen (65+) die aan krachttraining doen en regelmatig bewegen op een latere leeftijd nog gemakkelijker de dagelijkse activiteiten zoals het huishouden en wandelen kunnen blijven doen.

Krachttraining hangt namelijk samen met allerlei positieve effecten, waaronder minder hoge bloeddruk, verhoogde botdichtheid en verhoogde coördinatie, spierkracht en spiermassa.

Deze aspecten zijn belangrijk omdat je dan beter in staat bent om langer zelfstandig te blijven in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Lees hier waarom je door krachttraining langer leeft >

Vroeger ging je met 72 jaar het bejaardentehuis in, nu train je nog steeds bij 3SIXTY5.

7) KRACHTTRAINING WERKT PREVENTIEF TEGEN BLESSURES
Blessure- of klachten preventie is vaak een onderdeel wat over het hoofd gezien wordt alhoewel functionele krachttraining het een van de beste methodes is om deze tegen te gaan. Krachttraining verbetert de kracht van de spieren en pezen. De botdichtheid gaat sterk omhoog, wat botbreuken voorkomt.

CONCLUSIE
Krachttraining biedt enorm veel esthetische en gezondheidsvoordelen voor vrouwen. Mocht je zelf niet over de benodigde know-how beschikken, schakel dan een expert in die jou kan begeleiden in dit traject.

Wij adviseren onze vrouwelijke cliënten om 2-3 keer per week een uur aan krachttraining te doen. Dat is voor het meerendeel een zeer realistische frequentie om het gewenste effect te bereiken.


Hulp nodig met een intensief begeleidingstraject? Boek een gratis en vrijblijvende proefsessie (incl. introductie en intake) bij 3SIXTY5.

3sixty5 personal training
Wij helpen je structureel op weg naar een fitter, gezonder en slanker lijf. En niet onbelangrijk: je gaat het nog leuk vinden ook!

Klik hier om een gratis introductie sessie in te plannen.