Je wil het misschien niet horen (of toch wel): de waarheid over suiker. Snoep, koek, chocolade, taart: we genieten ervan, maar echt goed voor ons lijf is het niet. Suiker ligt daarom de laatste jaren onder vuur. Het zou dé boosdoener (en zelf gif) zijn. Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze deed onderzoek, wij delen hier zijn belangrijkste bevindingen.
1) Is suiker verslavend?
Steeds meer onderzoek wijst erop dat suiker daadwerkelijk verslavend kan zijn volgens de Vrieze. Ratten die in een experiment de keuze kregen, verkozen zoete Oreo-koekjes zelfs boven cocaïne, vanwege de suikers. Nu zijn ratten geen mensen, maar ook in humane studies komt naar voren dat mensen die regelmatig suiker eten, hier steeds meer van willen.
Ondanks deze kenmerken kun je suiker niet écht een drug noemen. Je kunt soms erg verlangen naar suiker, maar je krijgt geen fysieke onthoudingsverschijnselen, zoals de hoofdpijn bij een cafeïnetekort en de zweetaanvallen wanneer je heroïneverslaafd bent en te lang geen shot hebt gehad. Wel raak je aan suiker gewend, zozeer zelfs dat je hersenen erdoor veranderen. Vooral in bepaalde omgevingen krijg je zin in zoet. In de bioscoop bijvoorbeeld, of als je moe thuiskomt, omdat de suiker je even verkwikt. Als je geen gehoor geeft aan die gewoonte, begint je lichaam te zeuren als een verwende kleuter.
2) Zo zit het met frisdrank
Drink je het hele jaar door frisdrank met suiker, dan kom je daardoor gemiddeld een kilo aan. Hier komt bij dat suiker je stofwisseling flink kan verstoren, waardoor je lichaam suikers en vetten niet goed meer kan verwerken. Ze blijven circuleren door je bloedbaan en worden als vet opgeslagen. Deze verstoring geeft je een flink verhoogde kans op suikerziekte, kanker, hoge bloeddruk en hartproblemen. Je denkt misschien dat dit soort problemen alleen ontstaan als je te zwaar bent, maar dit is niet waar: 20 procent van de mensen met overgewicht heeft geen verstoorde stofwisseling, 40 procent van de slanke mensen wel.
3) Bewegen is key
Het goede nieuws: al die schadelijke effecten treden alleen op als je te weinig beweegt. Sport je regelmatig intensief, dan verbruikt je lichaam de suikers snel genoeg en is er niet heel veel aan de hand., behalve als je een enorme suiker-inname hebt natuurlijk. Sporten doe je dus niet alleen om je gewicht op peil te houden, maar ook om zo nu en dan te kunnen snoepen zonder dat het slecht voor je is.
Onze conclusie
Producten met toegevoegd suiker zijn lekker. Daar zijn we over uit. En suiker verbannen uit je dieet is vrijwel onmogelijk, het zit vrijwel overal in. Zelfs in wortels, appels, volkorenbrood en andere gezonde producten. Je kunt wel proberen zo min mogelijk toegevoegde suikers tot je te nemen. Dat scheelt niet alleen calorieën, maar je went er daardoor ook aan om weinig suiker tot je te nemen.
Wees je ervan bewust dat als je een suiker-rijk dieet hebt, dat je lijf er dus om blijft vragen. Suiker is echter geen gif, het is niet kankerverwekkend en je kunt zelfs een enorm laag vetpercentage hebben terwijl je af en toe suiker eet. Uiteindelijk gaat het om de hoeveelheid die je binnenkrijgt.
Meer weten over hoe afvallen echt werkt? Klik hier