Fit de Feestdagen door: tips van de pro’s

ZONDER KLEERSCHEUREN DE FEESTDAGEN DOOR
Het aftellen naar de kerst is eigenlijk meer een optelsom van met chocoladekransjes omringde dagen: eindejaars-deadlines, lastminute cadeau inkopen en ga zo maar door. 

Tijdens kerst en oud- en nieuw is de drang naar gezelligheid en saamhorigheid logischerwijs enorm groot. De kans is echter groot dat je net als vorige jaren er niet fitter en slanker van wordt.

Ondertussen hangen de wallen onder je ogen. Van trainen en gezond eten komt weinig terecht… Hoe in godsnaam overleef je de komende 2-3 weken?! De personal trainers van 3SIXTY5 hebben het antwoord:

TIP: BLIJF TRAINEN!
Je hebt het druk, dat snappen we. Maar je wilt je trainingsregime uiteraard niet zo laten ontsporen dat je een heel nieuw goed voornemen nodig hebt om weer op back on track te komen.

Plan voldoende workout sessies in op de dagen waarop je zonder gedoe kunt trainen. En doe het dan ook, afzeggen is geen optie! Maak van trainen een prioriteit, zeker nu.

Train wanneer je kan, omdat er voldoende momenten zijn waarop je juist niet kan tijdens de feestdagen.

ZOEK DE BALANS
De oplossing vindt je (zoals bij alles) in balans.
Natuurlijk eet en drink je meer dan normaal, maar blijf wel trainen om te compenseren! Dit is niet het seizoen om met een heel nieuw trainingsregime te starten, dat snappen we. Maar als je goed oplet, naar je lichaam luistert en deze tips opvolgt, kun je nog steeds op de juiste koers naar jouw persoonlijke progressie blijven.

TIJDENS DE FEESTDAGEN
Waarschijnlijk heb je zeker 4 of 5 flinke diners in de komende tijd. Kerstavond met vrienden, eerste kerstdag met je familie, tweede kerstdag met ouders en dan hebben we het nog niet eens over oudejaarsavond en nieuwjaar-borrels.

Er zijn een paar trucks om slim met een dergelijk diner om te springen: probeer bijvoorbeeld eerst de laag calorische zaken te eten, zoals groenten en magere eiwitten (kip, kalkoen, vis) en dan het liefst zonder saus.

Hierdoor zit je al wat voller voordat je de aardappelen en vetter vlees naar binnen gaat werken. En nee, dat heeft niemand aan tafel door, geloof ons.

Laat pre-dinner snacks zoals kaasjes, toastjes, nootjes, chippies, etc staan. Alleen dat al kan je 2000 kcal schelen.

6 EFFECTIEVE TIPS:

1) Eet op de dag van een diner/feestdag voldoende maar blijf weg van hoog calorische en vetrijke voeding. Zo creëer je qua calorieën iets meer ruimte voor het rijke kerstdiner. Eet je echter te weinig, dan ga je met honger het etentje in en dat is hét perfecte recept voor over-eten. Voor je het weet ben je 3000-4000 kcal verder.

Lees hier de top 10 meest verzadigende voedingsmiddelen.

2) Doe niet mee aan kleine hapjes voor het diner zoals nootjes, frituur en kaasjes. Superlekker, we know. Maar alleen al een paar handjes nootjes en een paar stukjes kaas kan al 1500 tot 2000 kcal leveren (niet overdreven).

3) Drink een uur voor de maaltijd een halve liter water en blijf regelmatig water drinken tijdens het diner. Hierdoor zal je minder snel wijn drinken en sneller een vol gevoel hebben.

4) Sla het toetje over, of neem 1 hapje. Zoals Oma altijd al zei: “de rest smaakt toch hetzelfde”.

5) Zorg voor voldoende slaap. Na een kort nachtje worden de hormonen die je honger- en verzadigingsgevoel regulieren flink ontregeld. Gevolg is (helaas voor jou, en de andere aan tafel) dat jij je sneller volpropt tijdens een kerstdiner.

6) Elke feestdag in de ochtend ga je sporten. Half uurtje rennen of boek een extra sessie in bij ons (ja, we zijn open!)

MAAR EEN PAAR ECHTE FEESTDAGEN
De laatste tip: realiseer je dat je niet al je goede gewoontes over de schutting hoeft te gooien tijdens de feestdagen. Er zijn in december nog steeds meer ‘normale’ dagen zonder feestdagen dan dagen mét deze ongein. Je wordt niet dik tussen kerst & oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw & kerst!

Je zult echt niet afvallen de komende weken, maar je hoeft ook niet al je limieten over boord te gooien. It’s all about the balance.

Happy Holidays en alvast een sterk & gezond 2023!
Team 3SIXTY5


UW DOEL IS ONZE MISSIE
Het is onze drijfveer om mensen te helpen hun fysieke (en soms ook mentale) doelen te behalen. Om de maximale potentie van hun eigen lijf en gezondheid te vergroten en te laten benutten. Wij vergroten de quality of life. Het is ons doel om u de beste versie van uzelf te laten zijn.

PLAN EEN GRATIS INTAKE GESPREK