Fitheid is een grotere factor op overlijden dan roken

Ben je al fit? Word superfit, dan leef je (nog) langer!

Nog nooit is het effect van fitheid zo grondig onderzocht als in de studie die Amerikaanse onderzoekers recent publiceerden in de Journal of the American Medical Association Network Open. Meer dan 120.000 patiënten werkten er aan mee.

De uitkomsten zijn bijzonder te noemen, zelfs in de ogen van de wetenschappers. Niet alleen blijkt uit de studie dat fitte mensen hun sterftekans kunnen verlagen door nog fitter te worden, maar het onderzoek toont ook aan dat fitheid zwaarder weegt dan hart- en vaatziekten, diabetes – en zelfs roken.

Studie
Onderzoekers van de Amerikaanse Cleveland Clinic analyseerden de gegevens van 122.007 patiënten die tussen 1991 en 2014 het ziekenhuis bezochten. Tijdens dat bezoek testten de onderzoekers de fitheid van de patiënten door ze te laten lopen op een treadmill. De onderzoekers verdeelden de studiedeelnemers, op basis van hun fitheid, in 5 groepen:
1) Low fitness
2) Below average fitness
3) Above average fitness
4) High fitness
5) Elite fitness

Door de bank genomen volgden de onderzoekers de studiedeelnemers iets langer dan 8 jaar. Ze hielden bij wie van hen overleden.

Resultaten
Hoe fitter de studiedeelnemers waren, hoe geringer was hun kans op overlijden in de periode na de test. Een slechte conditie vergrootte de kans op sterfte met een factor 5. Bijzonder opvallend: Een slechte conditie was een grotere factor dan roken (vergrootte de kans op overlijden met een factor 1.4), hart- en vaatziekten (vergrootte de kans op overlijden met een factor 1.29) en diabetes (vergrootte de kans op overlijden met een factor 1.4).

Je kunt dus zeggen dat een slechte conditie, nog slechter voor je gezondheid is dan als je zou roken.

Toen de onderzoekers apart keken naar de studiedeelnemers met high fitness en elite fitness, zagen ze dat binnen de groep van de zestigplussers en mensen met een hoge bloeddruk de allerfitsten en significant lagere sterftekans hadden dan de individuen in de high fitness-groep.

Lees ook ons artikel: Waarom je door krachttraining langer leeft

Conclusie
“Verhoogde fitheid gaat gepaard met verminderde mortaliteit op lange termijn zonder waargenomen bovengrens”, schrijven de onderzoekers. “Het risico op overlijden door verminderde fitheid is groter dan of gelijk aan traditionele klinische risicofactoren, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en roken.”

“Extreme aerobe fitheid wordt geassocieerd met de grootste kans overleving en is met name gunstig bij oudere personen en patiënten met hypertensie (hoge bloeddruk).”

“Fitheid  en conditie is iets dat de meeste mensen kunnen beheersen en we vonden in onze studie dat er geen limiet is aan hoeveel beweging te veel is”, zegt onderzoeksleider en cardioloog Wael Jaber in het persbericht. [eurekalert.org 19-okt-2018] “Iedereen moet worden aangemoedigd om hoge fitnessniveaus te bereiken en te behouden.”

Bron: ergogenics

BOEK HIER EEN GRATIS INTAKE GESPREK

Of bel, sms of WhatsApp direct naar 06-47472424 voor meer informatie of voor het maken van een afspraak op één van onze 4 vestigingen.