Een maand lang geen alcohol

In het kader van NO-VEMBER willen wij vanuit 3SIXTY5 jou graag laten weten wat alcohol doet met je lichaam.

Je kent het wel, het is vrijdagavond en je zit gezellig met je vrienden of collega’s een wijntje of biertje te drinken. Sluitingstijd nadert en dus is het tijd voor de laatste ronde. Dat ene laatste biertje kan immers geen kwaad. Blijkbaar wordt het tijd om die mening te herzien, want alcohol maakt nog steeds meer kapot dan je lief is. Met name ten aanzien van je gezondheid is alcohol een flinke boosdoener.

ALCOHOL IS EEN BOOSDOENER
Hoe lekker dat laatste biertje ook smaakt, het heeft een behoorlijk effect op je gezondheid. Afgezien van het feit dat je nou eenmaal behoorlijk dronken kan worden, heeft het op tal van gebieden nadelige effecten. Die kun je voorkomen door gewoon niet te drinken.

Deze vijf schrikbarende effecten zijn direct gerelateerd aan het alcoholgebruik. Aan het stoppen met drinken, ook al is dit tijdelijk, zitten meer voordelen dan je denkt. Wij sommen ze hieronder voor je op:

1) JE IMMUUNSYSTEEM KRIJGT EEN BOOST
De ultieme wake-up call: alcohol vermindert het aantal witte bloedlichaampjes. Voor je luidruchtig ‘so what’ gaat roepen, die dingen zorgen voor je natuurlijke afweer. Heb je genoeg witte bloedlichaampjes, dan wordt je minder snel ziek. Deze leucocyten zijn verantwoordelijk voor het neutraliseren van ziektekiemen, schadelijke bacteriën en virussen. Meer witte bloedcellen is een hogere weerstand.

2) NIET DRINKEN IS AFVALLEN
Door een maand geen alcohol te drinken, schrap je ontzettend veel calorieën. 1 gram alcohol levert 7 calorieën. Als je je bedenkt dat er in 1 glas bier (van 250 ml) ongeveer 110 calorieën zitten, hoef je geen rekenkundige te zijn om op te weten dat je snel uit de bocht kunt vliegen na een avond flink doorhalen.

Om je een idee te geven van de hoeveelheden: een maand lang een glas wijn per dag drinken, resulteert in een extra aanslag van zo’n 2300 calorieën. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de glaasjes whiskey en bier die er nog eens bovenop komen. Daarnaast gaat alcohol vaak gepaard gaat met het nuttigen van vette snacks.

In onze ogen is het minderen van alcohol een van de simpelste manieren om van overtollige kilo’s af te komen.

3) JE SLAAPT BETER
Het klopt dat je met wat biertjes in je lijf sneller in slaap valt. Het probleem is echter dat je slaap dan niet de kwaliteit heeft die je juist nodig hebt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die alcohol drinken, vaker wakker zijn gedurende de nacht. In je slaap zijn er tal van processen aan de gang. Slaap je slecht, dan heeft dat direct invloed op je immuunsysteem, bovendien daalt je testosterongehalte aanzienlijk.

Ook niet onbelangrijk: in je slaap reinigt je lichaam zich door allerlei afvalstoffen af te voeren. Alcohol zorgt er dus voor dat je lever overuren draait en dus rust je niet optimaal tijdens je slaap. Ga je met een aanzienlijke hoeveelheid alcohol in je lijf slapen, dan is het niet gek dat je niet 100 procent fris ontwaakt. Stop je met drinken, dan merk je al heel snel dat je lekker uitgerust wakker wordt.

In één fles wijn zit ongeveer 600-700 kcal. En tijdens het drinken van alcohol ga je ook meer en vetter eten.

4) JE HUID VEBETERT ZICHTBAAR
Irritaties, onzuiverheden of een droge huid? Het is de schuld van de alcohol in je favoriete drankje. Alcohol vermindert namelijk de productie van specifieke hormonen die belangrijk zijn voor de conditie van je huid. Die skincare producten kun je dus net zo goed aan de kant schuiven en in plaats daarvan een tijd lang niet drinken of juist helemaal stoppen. Wil een een mooiere, gladde huid? Stop met alcohol en slik meer omega-3 supplementen.

5) JE LEVER HERSTELT ZICH WEER
Alcohol is geen vriend van je lever. Sterker nog, de lever breekt zichzelf af onder invloed van drank. Dat proces kun je eenvoudig omdraaien door te stoppen met drinken. Dat betekent dus niet alleen je biertje laten staan, maar ook die o zo lekkere malt whisky of mooie wijn. Stop je met drinken, dan krijgt je lever de kans om zich weer te herstellen tot ongeveer 70 procent van de oorspronkelijke omvang. Het is een kwestie van doorbijten, maar zeker de moeite waard!


3sixty5 personal training
3SIXTY5 biedt premium Personal Training aan en heeft vier eigen privé studio’s in Abcoude, het Gooi en Amsterdam.

De 25 bijzonder goed opgeleide en ervaren personal trainers staan 7 dagen per week, 365 dagen voor u klaar om te begeleiden op weg naar de beste versie van uzelf. Elke client wordt 1-op-1 begeleidt op zowel training, voeding & mindset.

BOEK EEN GRATIS INTAKE GESPREK

Of stuur een WhatsApp: 06 4747 2424