Een goede gezondheid is het beste schild tegen een virus!

Nieuwsuur publiceerde in mei jl. een zeer sterk artikel over de relatie tussen fitheid en het risico op ernstig ziek worden van het Covid-19 virus. De kop van het artikel luidt: “wacht niet op vaccin, maar werk aan gezonde leefstijl, aldus 1600 zorgprofessionals.” Lees het hele Nieuwsuur artikel hier.

Nieuwsuur: Het kan nog maanden tot jaren duren voordat er een vaccin of geneesmiddel beschikbaar is tegen het coronavirus. Maar dat betekent niet dat we tot die tijd stil moeten zitten. Meer dan 1600 artsen en andere medisch experts roepen Nederlanders op om meer werk te maken van een gezonde leefstijl. Want fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op een spoedig herstel.

De link tussen een ernstig beloop van een coronabesmetting en leefstijlziekten zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten wordt steeds duidelijker. Uit RIVM-cijfers blijkt dat meer dan 70 procent van de patiënten die overleden zijn aan het coronavirus, een of meer onderliggende aandoeningen had. Bijna de helft (43,5 procent) had hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Een kwart had diabetes type 2.

”Zodra je buikvet een paar procent afneemt, heeft dat al een meetbaar gunstig effect op het immuunsysteem.” – Liesbeth van Rossum, internist-endorcinoloog Erasmus MC

Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog aan het Erasmus MC, vertelt dat 70 tot 80 procent van de coronapatiënten die op de IC belanden, overgewicht heeft. “En dat is een belangrijke veroorzaker van veel van die leefstijlziekten. Daarnaast heeft ook de aanwezigheid van het vet zelf een negatief effect op het immuunsysteem.”

Het gaat dan vooral om buikvet, legt Van Rossum uit. “Dat produceert actief hormonen en ontstekingsstoffen. Het buikvet zorgt ook voor een chronische belasting van het immuunsysteem waardoor het minder goed op binnendringende virussen en bacteriën reageert.”

Buikvet is gevaarlijker dan je denkt, maar ook makkelijker te verliezen dan je denkt. Klik hier het hele artikel. 

Ze benadrukt dat de oorzaken van ernstig overgewicht (obesitas) heel complex zijn. Het is ongelofelijk moeilijk om ervan af te komen. Van ‘eigen schuld’ is dus geen sprake. Maar voor veel mensen met overgewicht is er grote winst te behalen. “Zodra je buikvet een paar procent afneemt, heeft dat al een meetbaar gunstig effect op het immuunsysteem.”

3 tips om je immuunsysteem te ondersteunen
Bij 3SIXTY5 staan gezondheid en leefstijl hoog in het vaandel. Een goed immuunsysteem kan helpen tegen griep, koorts en andere luchtwegeninfecties. Bij een écht goede levensstijl, zou je hooguit één keer per jaar ziek moeten worden.

  1. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gemiddeld intensief sporten (krachttraining, hardlopen, potje voetballen etc.) een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Voldoende dagelijkse beweging (minimaal 30 minuten), zoals wandelen en fietsen, dragen ook bij aan verbeterd immuunsysteem.
  2. Een gezond voedingspatroon houdt je gezond. Daarbij is het belangrijk om voldoende Zink, vitamine C en D binnen te krijgen. Deze micronutriënten zijn in meerdere onderzoeken gevonden om te beschermen tegen verkoudheid, griep en andere aandoeningen van de luchtwegen. Goede bronnen van Zink zijn rood vlees of schaaldieren. Goede bronnen van vitamine C zijn onder andere kiwi, aardbei, paprika, broccoli en spruitjes. Vegetariërs zullen moeten overwegen om Zink te suppleren.
  3. De essentie van een goede nachtrust kunnen we niet vaak genoeg herhalen. Een slaapgebrek wordt sterk geassocieerd met een verhoogde kans op luchtweginfectie. De meeste mensen hebben minimaal 7,5 uur slaap nodig om een optimaal immuunsysteem te behouden.

Bovenstaande punten hebben geen betrekking op COVID-19. Volg hiervoor het advies op van het RIVM.


Wil jij graag van overtollig buikvet af? Plan een intakegesprek of bel 06-47472424.

3SIXTY5 LONGLIVETY
Een sixpack of bikiniproof lijf is leuk, maar waar het écht om draait is dat u op latere leeftijd nog met uw kleinkinderen kunt spelen zonder pijn of beperkingen. Of langer in goede gezondheid blijven en daardoor minder kans op hartfalen hebben. Kortom, langer van de mooie dingen in het leven kunnen genieten.

De Heath Check vindt plaats in een van onze private gyms. Alles wordt uitgebreid met u besproken en u krijgt de resultaten mee in zowel een rapport als in onze app. Daarnaast krijgt u een op maat gemaakt advies mee van uw Personal Trainer.

MEER INFORMATIE OVER HEALTH CHECK

3SIXTY5 scoort 4.8 op een schaal van 5 punten bij onze members