Doe dit niet rondom je training

Of je nu een beginnend of ervaren krachtsporter bent, het volgen van de juiste trainingsprotocollen is onvermijdelijk om het beste uit je training te halen. In de praktijk zien we vaak dat er rondom de training vrij basale dingen fout gaan. 

Wij daarom hebben een lijst opgesteld met dingen die je beter niet kunt doen rondom je training! 


TE KORT OP JE TRAINING ETEN 
Voor een intensieve trainingssessie heb je energie nodig. Simple as that. Zonder benzine kan je ook niet van je auto verlangen dat ‘ie jou van punt A naar B brengt. Vaak zien we dat er te kort op een training wordt gegeten, waardoor je met een vol gevoel aan je training begint.

Ons advies: eet uiterlijk 1,5 uur voor je training een maaltijd. Het liefst een koolhydraat -en eiwitrijke maaltijd. Denk hierbij aan:

  • Een banaan en een cracker met een gekookt ei. Ideaal voor als je ‘s ochtends vroeg traint en licht wilt ontbijten.
  • Een schaaltje kwark (250 gram) met 50 gram muesli/havermout en vers fruit naar keuze.
  • 2 sneetjes volkoren brood, 1 met kipfilet en 1 met appelstroop.

KLIK HIER VOOR ALLE 3SIXTY5-PROOF RECEPTEN > 

Eet voor je training met name een koolhydraat -en eiwitrijke maaltijd.

HET OVERSLAAN VAN JE WARMING-UP
Je warming-up is essentieel om voorbereid aan je training te beginnen. Eigenlijk zou je het woord warming-up kunnen vervangen voor beweegvoorbereiding. Naast het opwarmen van je lichaamstemperatuur, is het nog véél belangrijker om je lichaam daadwerkelijk voor te bereiden op wat komen gaat.

Heb je een zware squat-sessie voor de boeg? Zorg er dan voor dat je specifiek je onderlijf opwarmt met gerichte oefeningen. Al met al zou je tussen de 5 en 10 minuten bezig moeten zijn met je warming-up. Het overschatten van je warming-up zien we in de praktijk ook vaak terug.

 

PRE-WORKOUT SUPPLEMENTEN
Pre-workouts worden veel gebruikt onder jongere sporters. Het zijn potjes die vaak bestaan uit een mix van cafeïne, creatine en beta-alanine. Naast het feit dat deze potjes overpriced zijn, kunnen deze ook schade aanrichten aan je gezondheid.

Pre-workout geeft je lichaam meer energie dan je eigenlijk hebt. De natuurlijke signalen van vermoeidheid worden volledig genegeerd na gebruik van deze potjes. Sporters die vaak met een pre-workout trainen vergroten de kans op overtraining.

Tot slot kan het zeer nadelige effecten hebben op je slaap. Niet iedereen reageert even sterk op cafeïne, maar de meeste sporters hebben meer moeite om in slaap te vallen na zo’n training met ondersteuning uit een potje, zeker als je vaak ‘s avonds traint.

Conclusie: neem een extra espresso voor het trainen!

 

DOELLOOS TRAINEN
Doelen geven je een centraal punt om je aandacht op te richten en zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft. Bij 3SIXTY5 maken we een onderscheid tussen lange-termijn doelen (bijvoorbeeld voor 1-2 jaar) en mini-doelen (3-6 maanden). Door je hoofddoel op te knippen in kleine, haalbare doelen wordt het proces overzichtelijk.

Ieder behaald mini-doel zorgt ervoor dat je dichterbij je hoofddoel komt. Wil je 10 kg afvallen? Focus je dan eerst op de eerste 2, dan op de volgende 2 enzovoorts. Op deze manier blijf je gemotiveerd om je doelstellingen vol te blijven houden.

 

HET NEGEREN VAN JE RUSTPERIODE 
Als je net een (zware) set hebt gedaan, is het belangrijk om je spieren te laten herstellen van de inspanning. Om weer een set te doen met een vergelijkbare intensiteit moet je de spier (en met name je zenuwstelsel) de tijd geven te herstellen. Je rustperiode is sterk afhankelijk van de intensiteit van je training. Hoe hoger de intensiteit van je training, des te meer rustperiode.

Doe je 3-4 sets rond de 10-12 herhalingen, dan volstaan 45-60 seconden vaak al. Train je meer op je sub-maximale kracht (3-5 herhalingen), dan moet je al snel denken aan 120+ seconden rust.

 

EEN TÉ EENTONIG TRAININGSPROGRAMMA
Het volgen van een vast(er) trainingsprogramma is belangrijk om je progressie te kunnen monitoren. Echter zien we vaak dat hier te weinig variatie aan wordt toegevoegd. Denk hierbij aan een variëteit aan verschillende motorische eigenschappen: kracht, uithoudingsvermogen, mobiliteit en snelheid bijvoorbeeld. Wat heb je eraan als je heel zwaar kunt bankdrukken, terwijl je na één sprintje om de trein te halen minuten nodig hebt om bij te komen?


Hulp nodig met een serieus effectief training, voeding -en gezondheidsplan? Boek een gratis en vrijblijvende intake bij 3SIXTY5. Wij helpen je structureel op weg naar een fitter, gezonder en slanker lijf.

En niet onbelangrijk: je gaat het nog leuk vinden ook! Klik hier om een gratis intakegesprek in te plannen bij een van de professionals van 3SIXTY5 Personal Training


3SIXTY5 scoort 4.8 op een schaal van 5 punten op klanttevredenheid.