Dit is waarom je niet aan een cheat day moet doen

Voor velen is het vandaag de dag nog steeds een dunne stip aan de afval-horizon: een cheat day. Voor de health-groentjes onder ons: een cheat day is een dag per week waarop je alles (álles) ‘mag’ eten. Geen goed plan, vinden wij. We kunnen vooral redenen bedenken waarom je het vooral NIET moet doen. Waarom? Dat zullen we je vertellen.

1. Je bent een mens

Mensen zijn geen dieren die ‘beloond’ moeten worden met eten. Een cheat day of cheat meal voelt alsof je wordt beloond zoals een baasje dat doet bij z’n hondje. In dit geval met onbeperkt donuts en pizza’s. En dat wil je niet. Je moet van eten genieten en daarbij is balans key. 

2. Denk aan 80/20

Zes dagen clean eten en knetterhard trainen om vervolgens een dag helemaal los te gaan, is niet de oplossing. Er is ook geen wetenschappelijke ondersteuning voor dit “dieet”. En waarom niet gewoon iedere dagen leven volgens de 80/20 regel, zodat je elke dag gevarieerd en lekker kunt eten?

3. Een vage grens

Je overschrijdt de grens al snel, juist wanneer je een cheat day inlast. Het gaat namelijk niet zozeer om wat je per dag eet, als wel wat je per week aan calorieën binnenkrijgt. En wanneer jij een dag losgaat met de croissants, snoep, koek, taart, pizza en burgers kun je alsnog je totale aantal calorieën overschrijden. Hartstikke zonde!

Weekend_diet_3SIXTY5_male
Het ‘heren’ voorbeeld

4. It’s a lifestyle

Uiteindelijk gaat het om het veranderen van een voedingspatroon. Je wilt een nieuwe levensstijl ontdekken die goed vol te houden is en proberen slechte gewoontes (zak chips opeten als je op de bank ligt, altijd een taartje bij de koffie) te doorbreken. Door je vast te houden aan die oude gewoonte van pizza, koek en snoep (ook al is het maar een keer per week) blijf je je toch vasthouden aan je oude levenspatroon. Het aanleren van nieuwe gewoontes kost tijd, en dat zal niet over een nacht ijs gaan. Desondanks is het zaak om stug vol te houden totdat het automatismes worden.

5. Er is geen goed of slecht

Voedingsproducten worden jammer genoeg nog vaak als ‘goed’ of ‘slecht’ bestempeld. We zijn het er allemaal over eens dat een stronk broccoli meer voedingsstoffen bevat dan een mars, maar beantwoord eens de volgende vraag: waar zou jouw lichaam -vlak na afloop van een marathon- meer behoefte aan hebben? Een mars of een stronk broccoli? Juist ja, die mars. Zo’n individuele vergelijking is dus geheel contextafhankelijk. Er bestaat geen goed of slecht product, er bestaat alleen een goed of slecht voedingspatroon. 

Conclusie: Don’t cheat!