De onschatbare waarde van mobiliteit-training

De gemiddelde Nederlander brengt gemiddeld 8,7 uur (bron: Leefstijlmonitor) zittend door. Nederland kan met deze cijfers de zitkampioen van Europa genoemd worden.

Volgens wetenschappers leidt te veel zitten tot verschillende leefstijl-gerelateerde klachten -en ziekten.

Daar komt nog eens bij dat bijna 2 miljoen Nederlanders last hebben van hun nek of rug. Deze cijfers vertonen allesbehalve een positieve tendens, maar toch lijkt de oplossing simpeler dan je denkt: meer bewegen!

In dit artikel gaan we in op een van de meest fundamentele vormen van beweging: mobiliteit.



Een belangrijk gevolg van te weinig beweging is een mindere kwaliteit van beweging. Een van de belangrijkste gevolgen van te weinig beweging is verlies van je beweeglijkheid, oftewel mobiliteit.

Mobiliteit wordt vaak verward met flexibiliteit of lenigheid. Het betekent dat je naast flexibiliteit ook overal in je range of motion (bewegingsbereik) effectief kracht kunt leveren en dat je overal coördinatief vaardig bent.

Het is simpel: als je je mobiliteit niet pro-actief traint, verlies je ieder jaar een beetje en eindig je immobiel: Je kunt dan niet meer goed aan het dagelijks leven deelnemen zonder hulp(stukken).

HURKEN
Een goed voorbeeld is hurken. Hoe goed /makkelijk kan je op je hurken zitten zonder om te vallen en hoe makkelijk kom je weer omhoog zonder je in bochten of wegen te wringen. Als je dan niet zo goed kunt, is je mobiliteit minder goed dan het zou moeten zijn. Zo zijn er tientallen bewegingen die we bekijken om je algehele mobiliteit in kaart te brengen.

Voorbeeld van een goede mobiliteit: zonder hulp in een diepe squat (hurk) kunnen komen en ook weer kunnen strekken.

INACTIVITEIT ALS DOODSOORZAAK
In 2012 verscheen een serie indrukwekkende studies in The Lancet. Deze studies benadrukken vanuit verschillende invalshoeken dat er sprake is van een zeer ernstige gezondheidsbedreiging: physical inactivity. De auteurs van het artikel noemen lichamelijke inactiviteit een pandemie (Kohl et al., 2012). Het blijkt de vierde doodsoorzaak wereldwijd te zijn.

DEFINITIE VAN FLEXIBILITEIT
De definitie van flexibiliteit is een passieve bewegingsuitslag met behulp van externe factoren. Passief kun je ook vervangen voor statisch. Het trainen van je flexibiliteit wordt in de volksmond vaak ‘stretchen’ of ‘rekken’ genoemd.

Voorbeeld van flexibiliteit: passieve (statische houding van enkele seconden) met behulp van externe (andere arm in dit geval) factoren.


DEFINITIE VAN MOBILITEIT

De definitie van mobiliteit is flexibiliteit + kracht + coördinatie. Mobiliteit betekent dat je naast flexibiliteit ook overal in je bewegingsbereik effectief kracht kunt leveren en dat je overal coördinatief vaardig bent. Dat is het verschil tussen flexibiliteit en mobiliteit.

Kracht en coördinatie zijn noodzakelijk om ook daadwerkelijk iets aan je flexibiliteit te hebben in de praktijk, zowel op het gebied van (sport)prestatie als in het dagelijks leven.

Voorbeeld: een tenniser moet in de basis voldoende schoudermobiliteit hebben om een goede forehand te kunnen slaan. Zonder kracht en coördinatie zal de tennisser de bal niet terug kunnen slaan. Mobiliteit zorgt ervoor dat je de hele beweging goed kunt maken. En dat is te trainen!

Voorbeeld van mobiliteit: volledig bewegingsbereik waar je ook kracht en coördinatie moet kunnen leveren. Het grote verschil met het flexibiliteit-voorbeeld van hierboven, is dat je tijdens de hele oefening ‘dynamisch’ bezig bent.

FUNDAMENT VAN BEWEGEN
Bij 3SIXTY5 zijn we van mening dat mobiliteit het fundament van goed bewegen is. Bewegen is goed, maar goed bewegen is beter. Krachttraining (met een volledige bewegingsuitslag) is een goede manier om aan je mobiliteit te werken, maar krachttraining alleen is niet voldoende.

Je zal specifieker aan je mobiliteit moeten werken om minder ‘stijf’ en uiteindelijk klachtenvrij te zijn en te blijven. We onderscheiden binnen mobiliteit 4 verschillende methoden: passief, actief, kracht en ballistisch. Al deze methoden hebben een specifieke plaats binnen het totaalconcept.

Klik hier voor een 3SIXTY5 mobilty workout voor thuis >  

Heb je hulp nodig om van je stijfheid, pijntjes of blessure(s) af te komen, of wil je graag leren hoe je pijnvrij kunt bewegen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende intake.

Plan een intakegesprek of bel 06-47472424.


3SIXTY5 MOBILITY-PACK
Elke week doe je een sessie met één van onze mobiliteit-specialisten. Dit kan als extra sessie naast al je andere workouts worden ingepland. Voor mensen die nog niet onder begeleiding zijn bij 3SIXTY5 of voor diegene met klachten, kunnen we ook eerst starten met deze mobiliteit-sessies, voordat we met het daadwerkelijke trainingsplan gaan starten. Beweeg beter en herstel sneller!

PLAN EEN MOBILITY SESSIE

3SIXTY5 scoort 4.8 op een schaal van 5 punten bij onze members