De kracht van ademhaling

de kracht van ademhaling

In de huidige maatschappij willen we graag fit zijn en ons fit voelen. Gezond eten, goed slapen en talloze uren aan activiteiten bepalen ons gevoel hierin.Wat hierin vaak vergeten wordt is een krachtig instrument waar wij altijd gebruik van maken maar niet altijd bewust van zijn namelijk: ademhaling.

Ademen met een doel 

De kracht van juist ademhalen wordt vaak onderschat. Zo kun je met de juiste techniek jezelf opladen voor bijvoorbeeld een work out of een belangrijk gesprek, maar kan ook zorgen voor ontspanning.

Met ademhaling activeer je namelijk 2 systemen in het lichaam vanuit je zenuwstelsel (sympatische en het para-sympatische systeem).

Verleg je focus

Het sympatische systeem (bij het in-ademen) staat voor de bekende vecht of vlucht reactie (je laadt jezelf dus op), terwijl het para-sympatische systeem (bij het uit-ademen), een belangrijk onderdeel is van rust, herstel (ontspanning).

Je kunt je gemoedstoestand verassend goed beinvloeden door verschillende ademhalingstechnieken te gebruiken.

Relax

Wil je wat meer ontspanning, aan het einde van een lange drukke dag, of na een pittig gesprek of emotioneel moment, focus dan vooral op het para-sympatische systeem. Adem langzaam en diep, waarbij je je buik uitzet bij de inadmeing.

Adem 2 seconden in en 3 tot 4 seconden uit. Het helpt vaak om even te gaan liggen op je rug en je handen op je buik te leggen, zodat je jezelf dwingt vanuit je buik te ademen. Je hoeft overigens niet te gaan liggen. Zittend of staand kan ook prima. Een paar minuten is vaak voldoende om tot rust te komen.

Power

Andersom kan je je ademhaling ook gebruiken om jezelf kracht te geven. Dit kan vele topassingen hebben, wij gebruiken het vaak voor een workout of een zware oefening. Of voordat je wil gaan hardlopen. Zoals eerder gezegd misschien voor een pittig gesprek of iets waar je onzeker over bent.

Hierbij focus je op het Sympatische systeem en ga je wat sneller inademen: 2 seconden in ademen en in 1 seconde, krachtig uitademen.

Belangrijk dat je niet te snel gaat ademen, dan kan je wel eens duizelig worden omdat je teveel zuurstof binnen krijgt. Vaak is 1 tot 2 minuten opladen voldoende om in je focus te komen.