Het coronavirus-overzicht

HET CORONAVIRUS:
De verspreiding van het coronavirus beheerst sinds begin van het jaar het internationale nieuws. Het aantal besmettingen met het virus is sindsdien snel opgelopen. De ziekte die ontstaat na besmetting heet COVID-19 (Coronavirus Disease 2019). 

Voor wie die door de bomen het bos niet meer ziet: de belangrijkste feiten rondom het coronavirus op een rij.

Wat zijn de symptomen van het virus?
Het virus lijkt nog het meeste op een griep: koorts, hoesten en vaak ook kortademigheid. De meeste mensen die besmet raken, hebben lichte tot matige symptomen en herstellen zonder opgenomen te hoeven worden. In China is er een groot onderzoek naar het coronavirus tot nu toe naar buiten gebracht. Data van 44.000 ziektegevallen in het land zijn bekeken. Daaruit blijkt dat 81 procent van de besmettingen als ‘mild’ kan worden bestempeld.

Hoe wordt het virus overgedragen?
Het coronavirus wordt van mens op mens overgedragen. Niet alleen mensen die symptomen vertonen kunnen het COVID-19-virus overdragen. Het virus kan zich namelijk ook via de druppels in de lucht verspreiden. Vandaag de dag (21 juli) zijn er ruim 14 miljoen mensen besmet geraakt met het virus.

Het Coronavirus dankt haar naam aan het feit dat de moleculen kleine kroontjes hebben.

Hoe gevaarlijk is het virus?
Gebaseerd op de officiële cijfers komt het sterftecijfer van de huidige epidemie uit op ongeveer 2 procent. Ter vergelijking: het SARS virus in 2003 had een sterftecijfer van ruim 9 procent. Het MERS (een virus dat in 2012 uitbrak in Saudi Arabië, doodde bijna 30 procent van de 2500 besmette personen).

Doelgroepen die zich het meeste zorgen moeten maken om echt ziek te worden van het virus zijn voornamelijk mensen boven 70 jaar en volwassenen (boven 18 jaar) met een onderliggende ziekten. Denk hierbij aan mensen met chronische luchtweg -of longproblemen, hartpatiënten, mensen met suikerziekte, mensen met (zwaar) overgewicht en mensen met een verminderde weerstand.

Op basis bovenstaande cijfers is er een overzicht te maken van de sterftekansen naar leeftijd en geslacht. Het is van groot belang om bij deze cijfers te beseffen, dat er een gigantisch verschil is in sterftekans tussen oude en jonge patiënten.

Hieronder eerst de verdeling naar leeftijd van personen, waarvan is vastgesteld dat ze aan COVID-19 zijn overleden in een aantal landen:

  • In Italië is 49% van de overledenen boven de 80 jaar en 1% onder de 50 jaar.
  • In Spanje is 59% van de overledenen boven de 80 jaar en 2% onder de 50 jaar.
  • In Nederland is 58% van de overledenen boven de 80 jaar en 0,6% van de overledene onder de 50 jaar.
  • De cijfers van New York wijken daar iets van af: 50% is ouder dan 75 jaar en 5% onder 45 jaar.

Doelgroepen die zich in het meeste zorgen moeten maken om echt ziek te worden van het virus zijn voornamelijk mensen boven 70 jaar en volwassene (boven 18 jaar) met een onderliggende ziekten. Denk hierbij aan mensen met chronische lucht -of longproblemen, hartpatiënten, mensen met suikerziekte, mensen met (zwaar) overgewicht en mensen met een verminderde weerstand.  

Hoe kun je zelf een besmetting voorkomen?
Het is uiteraard van belang om de richtlijnen van het RIVM te blijven opvolgen. Hierbij de belangrijkste richtlijnen:

  • Geregeld handen goed wassen met zeep (desinfectie-middel is minder effectief);
  • Goed handen wassen betekent 10-20 seconden inzepen en dan pas afspoelen. Het RIVM heeft een filmpje gemaakt over hoe je goed je handen wast: klik hier
  • Gezicht (vooral mond, ogen en neus) niet met de vingers aanraken;
  • Handen schudden of omarmen zoveel mogelijk vermijden;
  • In elleboog of papieren zakdoek niezen. Zakdoek vervolgens meteen weggooien;
  • Ventileer ruimten regelmatig.

Nieuwe (lokalen) uitbraken
Verspreid door het land (maar ook in Europa) zijn een aantal lokale uitbraken met besmettingen zichtbaar. Deze uitbraken zijn nu beter zichtbaar doordat het aantal besmettingen aanmerkelijk minder is dan in de maanden maart tot en met mei. Meestal vinden we deze uitbraken in de huishoud- en familiesetting. Buiten lijkt de kans op besmetting nihil. Daarnaast zijn ook lokale uitbraken zichtbaar in bijvoorbeeld kantoren, verpleeghuizen, vleesfabrieken, in een studentenhuis of bij een sportclub.

Met de versoepelingen en het vakantieseizoen voor de deur komt ook het internationale reisverkeer weer op gang. De reishistorie wordt vanaf deze week vermeld in de wekelijkse epidemiologische rapportage.

Sinds 1 juni kan iedereen in Nederland die zich ziek voelt, zich laten testen bij tachtig teststraten van de GGD’s, zonder verwijzing van een dokter. Uit enquêtes van het RIVM bleek dat maar 20 procent van de zieke mensen de hele tijd thuis bleef en dat slechts 12 procent zich heeft laten testen op corona. Uit die RIVM-enquête bleek dat 40 procent van de mensen naar het werk gaat, ondanks verkoudheidsklachten, 30 procent de horeca bezoekt en ruim 80 procent zelf boodschappen doet.

Vaccin tegen COVID-19 in ontwikkeling
In totaal zijn er meer dan 100 verschillende vaccins in ontwikkeling. Een klein aantal daarvan is zover ontwikkeld dat de vaccins getest kunnen worden bij mensen (klinisch onderzoek). Dit klinisch onderzoek is onderverdeeld in drie fasen. De fasen moeten allemaal goed afgerond worden, maar kunnen wel op hetzelfde moment plaatsvinden.  Vooral als er snel een vaccin nodig is, zoals bij het nieuwe coronavirus het geval is.

De drie fasen van klinisch onderzoek (bron: RIVM):

  • Fase I: Bij gezonde vrijwilligers wordt gekeken of het vaccin veilig is en welke dosering (hoeveelheid) het beste werkt.
  • Fase II: Bij doelgroepen die het vaccin zullen ontvangen, wordt gekeken welke dosering (hoeveelheid) het beste werkt en hoe goed het afweersysteem erop reageert.
  • Fase III: In een nog grotere groep van wel duizenden personen wordt gekeken hoe goed het vaccin werkt om COVID-19 te voorkomen. Mensen die het vaccin wel krijgen worden dan vergeleken met mensen die het vaccin niet kregen.

Pas als alle fasen goed en met succes zijn afgerond, kan het vaccin op de markt gebracht worden. Dan kan het worden gebruikt in de huisartspraktijken of vaccinatiebureaus.

Er wordt hard gewerkt aan een vaccins tegen het Coronavirus.

Vanuit 3SIXTY5 adviseren wij onze cliënten onder andere op het gebied van gezondheid. Een zeer belangrijk onderdeel hierin is  het hebben van een goede weerstand, wat ook wel het immuunsysteem wordt genoemd. Je immuunsysteem is het beschermingsmechanisme van je lichaam. Het beschermt tegen schimmels, bacteriën en virussen.

Effectieve tips die je weerstand een boost kunnen geven:

  • Een gevarieerd voedingspatroon met voldoende eiwitten, voedingsvezels, groenten en fruit.
  • Vitamine D. Zeker in de wintermaanden is het essentieel om extra vitamine D binnen te krijgen. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij een goede werking van het immuunsysteem. In de wintermaanden krijgt vrijwel iedereen te weinig vitamine D binnen.
  • Meer beweging. Ga met de fiets naar werk, pak de trap in plaats van de lift, of loop in de pauze een blokje om. Dit lijkt dagelijks weinig verschil te maken, maar op jaarbasis tikt dit ontzettend aan.
  • Slaap voldoende. Slaaptekort leidt tot sterke afname van het immuunsysteem
  • Slik preventief Zink en Vitamine C. Vooral de combinatie ervan geeft je weerstand een enorme boost. Zeker nu essentieel om dit preventief te nemen.
  • Zorg dat je directe omgeving niet ziek word. Hou je gezin en je ouders gezond. Laat hen de komende periode ook preventief weerstand-verhogende supplementen nemen.

Neem tijdens je volgende sessie een aantal doosjes mee uit de studio:
– Vitamine-D
– Vitamine-C
– Zink
Neem van alle supplementen 1 per dag. Overdosering is vrijwel niet mogelijk.



UW DOEL IS ONZE MISSIE
Het is onze drijfveer om mensen te helpen hun fysieke (en soms ook mentale) doelen te behalen. Om de maximale potentie van hun eigen lijf en gezondheid te vergroten en te laten benutten. Wij vergroten de quality of life. Het is ons doel om u de beste versie van uzelf te laten zijn.

Wij willen significante en tegelijkertijd duurzame verbetering in leef kwaliteit, gezondheid, lichaamsgewicht en fitheid teweeg brengen. Het is ons streven om zelfs meer verandering teweeg te brengen dan u vooraf zelf had kunnen dromen. Wij halen hier al 15 jaar onze voldoening uit.

PLAN EEN GRATIS INTAKE GESPREK