De Personal Trainer & Corona

Door: Guy van der Reijden

Het is zondagavond 15 maart 2020. Als een bom die insloeg bij ons: alle scholen, horeca, sport- én fitnessclubs moeten dicht. Desastreus voor alle betrokken ondernemers, maar wel de juiste maatregelen om deze ongekende tijden te kunnen trotseren als samenleving.

Ik schrijf dit stukje omdat ik me verbaas over hoe laconiek er met de maatregelen wordt omgegaan vanuit een aantal van mijn ‘collega’ personal trainers. Gisteren en vandaag stond het Vondelpark vol met bootcamp-groepjes van 10-15 man, personal trainers spreken af voor boks-sessies en zijn yogaclubjes bezig in het park. I’m stunned.

Als trainer/personal trainer/coach/instructeur, hoe je jezelf ook noemt, ben je met gezondheid bezig. En vooral met de gezondheid van anderen. Hoe haal je het dan in godsnaam in je hoofd om alsnog af te spreken met andere mensen om daar training aan te geven? Wat van het klemmende advies tot “sociale onthouding” begrijp je niet?

De regel van het RIVM om op minimaal 1,5 meter afstand te blijven van elkaar is echt niet te handhaven als je met sport bezig bent. Echt niet. En al helemaal niet als je bijvoorbeeld bokstraining geeft. Denk aan het aangeven/doorgeven van een kettlebell, op hetzelfde matje liggen en dat soort zaken.

En als je sport, gaat je hartslag en ademfrequentie omhoog. Je prikkelt je longfunctie, waardoor de kans dat je gaat hoesten sterk toeneemt. De kans op overdracht wordt daardoor ook vergroot.

Daarnaast ga je zweten. Met het ‘delen’ van zweet kan je geen COVID-19 overbrengen op de ander, dat klopt. Maar als je flink zweet, loopt er ook zweet over je mond en bij het uitademen deel je dan wel via je mond/neus druppels. Of je veegt je zweet van je neus met je hand. In dat zweet zit ook snot. En in dat snot zit wellicht het virus.

En besef je dan ook nog even dat handen wassen met zeep in een park ook niet erg voor de hand liggend is (woordspeling=leuk).

De @minpres Mark Rutte had het gisteravond in zijn (bijzonder goede) speech over het opbouwen van groepsimmuniteit. Een goede, maar tevens riskante optie volgens vele experts. Maar op het moment dat bootcamp-clubjes gaan organiseren in het park, ben je niet bezig met het virus ‘maximaal te controleren’. Dan heb je er gewoon schijt aan, excuse my French.

Nogmaals, wij als health- en fitness experts hebben de taak om mensen gezonder te maken. Dat doen we door middel van sport, voeding- en gezondheidsadviezen. Dat is niet alleen je plicht, het is ook je roeping. Tenminste, dat zou je denken. Wij zijn gesloten met 3SIXTY5 en met PLTS. Geen denken aan om open te gaan, nu nog niet. Op een gegeven moment zullen we wel weer gefaseerd open kunnen, onder scherpe maatregelen.

Ja dit stukje is scherp geschreven maar ik vind ook echt dat iedereen in Nederland -nee, de wereld- een grote eigen verantwoordelijkheid heeft om dit desastreuse virus te stoppen.

Maak thuis workouts voor je klanten, stimuleer om hen een rondje te laten rennen (alleen)  maar stop met afspreken om te sporten in groepen.

Denk verder dan vandaag, denk ook aan de extreme druk op de zorgsector. En als je een zelfbenoemd gezondheidsexpert bent, ben je helemaal niet goed wijs als je je nu niet aan de maatregelen van de overheid houdt. Ik ben zelf zo commercieel als de neten en al helemaal geen moraalridder, maar dit moest me echt even van het hart.

Stay healthy.
Guy