Bio-logisch eten

Biologisch eten door guy van der reijden

Bio-logisch eten

Bio is hip & happening, maar wat mij betreft gaat het helemaal fout. Ik krijg wel eens het gevoel dat veel mensen denken dat biologisch een soort magische term is. Alsof je er niet dik van kunt worden, of dat biologisch eten altijd gezond is.

1: “Ja ik heb gisteren patat gegeten, maar het was wel helemaal biologisch hoor!”
2: “Oh ja, dat is toch beter dan die fabriekstroep hè”

Even ter verduidelijking lieve mensen: een biologisch voedingsmiddel of ingrediënt, veranderd niets aan de voedingswaarde. Een bio brownie bevat net zoveel calorieën, vet en suiker als een ordinaire, niet biologische brownie. Het is net zo ongezond en net zo slecht voor je lijf. Als je een strak, slank en gezond lijf wilt uiteraard, maar daar ga ik van uit anders lees je dit niet.

Even in een mooie tabel gezet voor de plaatjes-mens onder ons:

biologisch eten guy van der reijden

De bio paradox van dit moment: Een bio-patat met bio-mayo is een regelrechte dikmaker. Wat me stoort is dat hele volksstammen denken dat ze er minder snel moddervet van worden omdat het biologisch is. En geef ze eens ongelijk.

Hier in en om Amsterdam ontstaan er ‘volledig biologische ‘ lunchrooms die hun eigen bio brood, scones, muffins en koekjes bakken. De zaak zelf ziet er zelfs uit alsof de stoelen en tafels biologisch afbreekbaar zijn. Mensen worden in de luren gelegd! Men zit daar vol trots choco-muffins met extra biologische hazelnootpasta weg te kanen en weg te spoelen met biologisch appelsap en XL cappuccino’s toe. “Wel met bruine suiker want dat is zoooooow veel beter dan witte suiker.” HELP!

En wij Personal Trainers het maar rechtbreien. De consument is er echt van overtuigd dat het met de voeding wel snor zit omdat ze biologisch eten en elke dag goji-bessen door hun biologische yoghurt met biologische speltmuesli** gooien. Maar wel 20 kg te zwaar en geen idee hebben hoe het komt. Kappen met de superfood-bio-ellende! Als je structureel meer calorieën eet dan je verbruikt, word je dikker. Als je structureel minder eet dan je lijf nodig heeft, val je af. Punt.nl. Dat is pas bio-logisch.

Biologisch eten is prima, maar doe het alleen als je weet dat het een meerwaarde heeft. Gebruik het niet als excuus om je vol te proppen met extra calorieën waar je lijf niets mee doet behalve opslaan als spek. Voor je het weet zit je over je 2000/2500 kcal per dag. ***

Daarom introduceer ik bij deze een nieuwe term: bio-on-logisch

Wat is biologisch?

Als je een bio-kip koopt, zegt dit voornamelijk iets over het voer dat je kip te eten krijgt, het medicijn gebruik en de diervriendelijkheid. Je zou het –mijn inziens- vooral moeten doen voor de diervriendelijkheid en het preventieve antibiotica gebruik. Een beest moet een beetje kunnen bewegen en niet preventief volgestopt worden met antibiotica. Dat eerste uit ethisch oogpunt, het tweede punt vooral vanwege jouw gezondheid. Teveel antibiotica maakt je misschien wel resistent**** en komt je darmfunctie niet ten goede.

Het is echter niet zo dat biologisch de enige manier is om diervriendelijk en antibiotica-vrij te eten. Het is niet zo dat je kipfilet automatisch van een plofkip komt als het niet het stempel biologisch heeft.

Zo mag een kip al biologisch heten als 30 % van het voer dat ze eet, een biologische oorsprong heeft (70 % kan dus voer zijn dat plofkippen ook eten). Daarnaast zijn de regels ruim als het gaat over het gebruik van antibiotica bij biologisch vee. Bij biologisch mag er geen preventieve antibiotica worden gebruikt bij het vee. Een boer mag echter wel antibiotica toedienen als het beest ziek is of ziek dreigt te worden. Daar zit best wat speelruimte voor een boer. Ook in de regels voor het voer zit ruimte. De boer moet “zoveel mogelijk” biologisch voer geven aan zijn vee. Ik zeg niet dat boeren per definitie fout zijn, maar er zijn meerdere wegen naar Rome. Als je lokaal vlees koopt en doorvraagt bij je slager, dan kan je kiezen uit verschillende opties. Zo bestaan er 1- en 2 sterren kippen. Die hebben ook meer leefruimte, leven langer en krijgen niet perse preventief antibiotica. Mijn advies: koop bij een goede slager en vraag naar de herkomst en of er preventief antibiotica is gebruikt. En ja, je moet de beste man op zijn blauwe ogen geloven. Maar dat moet je ook bij de supermarkt en daar kan je niet doorvragen als je twijfelt.

Groenten

Een andere grote misvatting is dat men denkt dat biologische groenten onbespoten zijn. Dit is zeker niet het geval. Als je onbespoten wilt kopen, moet je onbespoten kopen. Onbespoten is bijna niet te krijgen want de gewassen worden dan simpelweg opgegeten door insecten. Biologische gewassen mogen bespoten worden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Omdat deze vaak minder goed werken dan synthetische (dat zijn een soort designer bestrijdingsmiddelen), moeten boeren meer gebruiken, waardoor er ook meer bestrijdingsmiddel op de groente en fruit kan zitten. Zo is Arsenicum is een honderd procent biologisch product maar zeer dodelijk. Verder mag de boer geen kunstmest gebruiken bij biologische groenten en fruit. Kortom, niets mis met biologisch brood, groente of fruit maar verwacht geen enorm verschil in gezondheid met niet-biologisch. En nogmaals het verandert niets, nul, nada aan hoe je lijf er mee omgaat.

Als je op zoek bent naar een manier om slanker, sterker, gezonder en fitter te worden, zoek het dan vooral in de hoeveelheid en samenstelling van je voeding. Herkomst is zeker belangrijk, vooral uit ethisch oogpunt en antibiotica is ook een punt om over na te denken. En grote kans dat het je een beter gevoel van krijgt. Maar alsjeblieft… je gaat er niet automatisch beter uit zien als je biologisch eet.

* Dikmaak-cijfer is zelf verzonnen door auteur. Vrijwel iedereen eet meer calorieën, suiker en vet dan ze denken. Daarnaast heeft je lijf vrijwel niets aan de voedingsstoffen die een brownie levert. Vandaar het hoge cijfer. Je kan overigens afvallen van een brownie-dieet, zolang je maar onder je energiebalans blijft, maar dat is voor een andere keer.

** Ik zou ditzelfde stuk over de Spelt-paradox kunnen schrijven. Misschien doe ik dat nog wel een keer.

*** Gemiddelde man verbruikt zo’n 2500 Kcal per dag, gemiddelde vrouw 2000.

**** Is een wereldwijd probleem aan het worden.