In plaats van je tips te geven wat je moet doen als de sportscholen weer open gaan na de coronacrisis, geven we tips wat je vooral niet moet doen. Deze fouten worden veel gemaakt in de sportschool en kunnen ervoor zorgen dat je minder snel resultaat ziet.
1. Doelloos sporten
Veel mensen duiken de sportschool in zonder plan. Het is belangrijk doelen te stellen zodat je ergens naartoe werkt en je trainingsprogramma erop aan kunt passen. Stel doelen, maak vervolgens een plan hoe je die doelen denkt te kunnen behalen (met behulp van een fitness instructeur of personal trainer) en stick to it. Niet voor een maand, maar voor een langere periode. Er bestaat geen quick fix of wondermethode.
2. Trainen met te zware gewichten
Don’t overdo. Als je een oefening nog niet onder de knie hebt is het beter om met een licht gewicht te beginnen en het rustig op te bouwen. Veel fanatiekelingen hangen graag aan enorme gewichten, waardoor de uitvoering slecht is. Het technisch goed uitvoeren van oefeningen is erg belangrijk en voorkomt blessures.
3. Te weinig of te veel rust tussen je sets
De rustmomenten tussen je inspanningen zijn er niet voor niets. Te weinig rust kan leiden tot een verminderde prestatie en dus minder resultaat in de sportschool. Daarentegen zijn er ook mensen die veel te lang rusten tussen de sets. Benut de tijd die je hebt nuttig. Tussen de setjes door zou je ook aan actief herstel kunnen doen, door bijvoorbeeld een mobiliteit oefening toe te voegen.
4. Telefoongebruik
De sportschool is bij uitstek dé plek om je hoofd leeg te maken. Even uit de waan van de dag. Geen werk gerelateerd mailtjes, geen eindeloos gescroll door je Instagram-feed. Al deze prikkels leiden je af en zorgen voor een kwalitatief mindere training. Gebruik je je je telefoon voor muziek tijdens het trainen? Selecteer van te voren een playlist met je favoriete workout-muziek!
5. Niet bijhouden van gewichten
Je kunt je vooruitgang pas echt goed monitoren als je weet waar je vandaan komt. Start met het bijhouden van een trainingslogboek. Hier kun je je gewicht noteren, maar ook je sets, herhalingen en rustperiode. Wil je meten hoe je lichaam verandert? Maak om de 6-8 weken een foto van je voor, zij -en achteraanzicht. Heel leuk om na verloop van tijd te zien waar je bent begonnen.
6. Cardio vs krachttraining
Ga niet úren op een cardio apparaat staan, maar zie het als onderdeel van de warming up. Ga vervolgens aan de slag met gewichten. Krachttraining maakt je fitter, sterker en zal die mooie shape aan je lichaam geven. Daarnaast is het wel belangrijk om je hele lichaam aan te pakken. Mannen zijn geneigd om alleen maar hun bovenlichaam te trainen terwijl vrouwen vaak alleen aandacht geven aan benen en billen. Prikkel je hele lichaam en sluit geen spiergroepen uit. Lees hier meer over de voordelen van krachttraining >
7. Stop met buikspieroefeningen om van je buikje af te komen
Sluit je voedingspatroon aan op je sportdoelen. Vijf keer per week aan de gewichten hangen, zonder je voedingspatroon aan te passen heeft weinig effect. En dat is zonde. Je staat er tenslotte niet voor niets. Een gezond eetpatroon in combinatie met sporten (en een goede nachtrust) zal zorgen dat je sneller resultaat behaalt. Heb je hier hulp bij nodig? Schakel een voedingsexpert in! Lees hier de ‘saaie’ waarheid over afvallen >
8. Weinig variatie in oefeningen, sets en herhalingen
Doe jij dag in, dag uit dezelfde oefeningen, dezelfde hoeveelheid sets/herhalingen? Niet zo heel gek dat je na verloop van tijd geen resultaat meer haalt. In de sportschool kiest men vaak oefeningen die ze leuk vinden, of waar ze goed in zijn. Probeer eens wat vaker uit je comfort zone te stappen. Ben je snel buiten adem? Sluit dan iedere training af met een rondje om je uithoudingsvermogen te verbeteren. In het begin is het even door de zure appel heen bijten, maar op termijn zie je resultaat. Niets werkt zo motiverend als resultaat.
UW DOEL IS ONZE MISSIE
Het is onze drijfveer om mensen te helpen hun fysieke (en soms ook mentale) doelen te behalen. Om de maximale potentie van hun eigen lijf en gezondheid te vergroten en te laten benutten. Wij vergroten de quality of life. Het is ons doel om u de beste versie van uzelf te laten zijn.
Wij willen significante en tegelijkertijd duurzame verbetering in leef kwaliteit, gezondheid, lichaamsgewicht en fitheid teweeg brengen. Het is ons streven om zelfs meer verandering teweeg te brengen dan u vooraf zelf had kunnen dromen. Wij halen hier al 15 jaar onze voldoening uit.