6 bijzonder gezonde voedingsmiddelen die je regelmatig zou moeten eten

Tegenwoordig word je doodgegooid met informatie en adviezen over voedingsmiddelen die je wel of niet zou moeten eten. Er zijn veel tegenstrijdigheden en zelfs de wetenschap heeft moeite met te ontcijferen wat de natuur ons nou eigenlijk brengt met haar voeding.

We sommen 6 bekende, maar bijzonder gezonde healhy foods voor je op, die je regelmatig zou moeten eten.

GEZOND VS. ONGEZOND
Veel wetenschappers zijn het eens over het feit dat er maar weinig echt ongezonde voeding bestaat (als je gefabriceerd voedsel niet meetelt). Het klinkt te saai voor woorden maar alles draait om balans. Neem vet als voorbeeld. Teveel vet kan ongezond zijn en je kan er dik van worden. Echter zijn vetten ook een belangrijke bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren zoals omega-3.

Deze vetzuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken en zonder deze vitamines en omega vetzuren worden we ziek en zwak. Er bestaan onverzadigde en verzadigde vetten. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit een combinatie van beide vetsoorten.

Naast het feit dat onverzadigde vetten gezond voor je zijn, leveren vetten ook veel calorieën op. Als je dus teveel vetrijke producten gaat eten, kan je er dikker van worden. Het gaat dus om de balans. Eet het voldoende om gezond te blijven, maar eet je er te vaak teveel van, dan wordt het weer ongezond.

Kortom: er is niet één voedingsmiddel dat alleen maar ongezond of alleen maar gezond is.

1) BLADGROENTEN
Bladgroenten (spinazie, boerenkool, snijbieten, paksoi, spitskool, witlof, koolsoorten) zitten vol met vitaminen, mineralen, vezels en allerlei andere stoffen die belangrijk zijn voor je gezondheid. Ze zorgen voor versterking van je immuunsysteem en je prestatievermogen. Ook kan het toevoegen van bladgroenten de kans op diabetes verlagen.

Bladgroenten kan je eten als salade naast je lunch of diner maar ook toevoegen aan een smoothie. Dit is een makkelijkere manier om de groenten binnen te krijgen. Pas wel op dat je niet meer fruit dan groenten in je blender doet, dan wordt het weer een calorieën en suiker bom.

Een klein nadeel: veel bladgroenten worden rauw gegeten, waardoor je niet heel veel op krijgt. 200 gram gekookte groenten is een prima hoeveelheid, maar 200 gram spinazie is een onmogelijke portie.

2) AVOCADO
Een avocado is een vruchtgroente die in tegenstelling tot andere groenten veel vet bevat. Doordat een avocado rijk aan vetten is, levert het veel calorieën. Een gemiddelde avocado levert zo’n 360 kcal en bevat zo’n 35 gram vet. Een avocado zit boordevol onverzadigd vet dit verlaagt het LDL cholesterol van het bloed. Door het verlagen van het LDL cholesterol verklein je de kans of hart- en vaatziekten.

Daarnaast bevatten avocado’s stoffen als carotenoïden en luteïne, die het verouderingsproces afremmen. De stoffen beschermen ook tegen uv-straling, waardoor je huid soepel en gezond blijft. Ons balans-advies over avocado: eet er ongeveer 1 per week.

Hoe zit het nou ook alweer met vetten? Lees het hier

3) ZALM
Naast het feit dat zalm een serieuze hoeveelheid omega-3 vetzuren bevat zijn er meerdere redenen om regelmatig zalm of andere vette vissoorten te eten (haring, makreel, sardines). Vis in zijn algemeen bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. De vitamines A, D en B12 komen voor in vis en vooral A en D vind je in vette vissoorten. Klik hier voor een heerlijk en makkelijk zalmrecept!

Qua mineralen zit vis vol met jodium, selenium en zink. Het advies is om minimaal 2 keer per week een vette vissoort te eten. Naast je wekelijkse portie vette vis, zijn de magere vissoorten ook een aanrader. Zo staat kabeljauw in top 3 van meest verzadigende voedingsmiddelen per calorie!

Dit zijn nog een aantal redenen om regelmatig vette vissoorten te eten:
– Verkleint de kans op hart- en vaatziekten;
– Heeft een positieve werking voor de ogen, als het om veroudering gaat;
– Verkleint de kans op ontstekingen in gewrichten, darmen en huid;
– Heeft een positieve werking op het centraal zenuwstelsel.

Eet je niet voldoende vette vis? Dan is een omega-3 supplement aan te raden.

4) WALNOTEN
Noten zijn over het algemeen gezond, maar walnoten behoren te de gezondste noten. Niet alleen helpen ze goed tegen stress en een hoge bloeddruk, ook verlagen walnoten de kans op hart- en vaatziekten en zouden ze bij mannen de kwaliteit van het sperma verbeteren.

Walnoten zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen en ze zitten vol antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen, dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Let wel op dat je ongezouten noten eet. Te veel zout eten kan namelijk een hoge bloeddruk veroorzaken. Eet daarom maximaal 6 gram zout per dag.

We willen ook niet weer zeuren over calorieën, maar noten zijn caloriebommen en je eet er snel teveel van. Een handje noten is vaak al goed voor 200 kcal. Eet ze wel, maar niet elke dag en ook niet meer dan 1 handje.

Slimme tip: koop hele walnoten, dan kost het je veel en tijd moeite om ze te kraken, dat maakt de kans op overeten veel kleiner.

5) OLIJFOLIE
Olijfolie is een natuurproduct dat voor grotendeels uit enkelvoudige onverzadigde vetten bestaat. Anders dan verzadigde vetten zorgen de vetzuren in onverzadigde vetten juist voor een verbetering van het cholesterolgehalte in het bloed. Olijfolie heeft ook de neiging om de slechte vetten in het lichaam als het ware op te lossen. Voor alle onverzadigde vetzuren geldt dat deze uit elkaar vallen als ze langdurig op een hoge temperatuur verhit worden (boven de 150°C).

Gebruik olijfolie liever koud of bij kortdurende verhitting, zoals bij het wokken of op een niet te hoog vuur. Ons advies: gebruik 1-2 eetlepels olijfolie per dag (let op! Zo’n 110 kcal per eetlepel!)

6) BESSEN
Bessen behoren tot de oudste vruchten die door mensen worden gegeten. Er zijn verschillende soorten bessen zoals rode bes, zwarte bes, witte bes, acaibes, kruisbes, gojibessen en cranberry. Een van de meest populaire bes-soorten is de blauwe bes. Blauwe bessen zijn zoet, voedzaam, ze bevatten weinig calorieën, en zijn gewoon heel goed voor je. Varieer lekker met verschillende bes-soorten. Onze trainer Tristan is gek op ze bij zijn ontbijt.

Bessen bevatten veel vezels en vitamine C en K. Deze antioxidanten zijn belangrijk. Ze beschermen ons lichaam tegen schade door vrije radicalen, onstabiele moleculen die de celstructuur kunnen beschadigen en die bijdragen aan veroudering en ziektes zoals kanker.3SIXTY5 is een premium Personal Training bedrijf met vier eigen privé studio’s in Abcoude, het Gooi en Amsterdam.

BOEK EEN GRATIS INTAKE GESPREK

Of WhatsApp direct: 06 4747 2424