5x ontbijtrecepten met havermout

3SIXTY5-trainers en havermout zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Verschillende havermout recepten passeren dagelijks de revue en niet geheel onterecht als je het ons vraagt. Havermout bevat eiwitten, voedingsvezels, B-vitaminen en mineralen. 

Wij hebben daarom een lijst opgesteld met 5 heerlijke havermout ontbijtjes!

BAKED OATS MET BLAUWE BESSEN

Ingrediënten: 

  • 1 half vanillestokje
  • 65 havervlokken
  • 120 ml amandelmelk
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 gram blauwe bessen
  • 1 eetlepel amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 175 graden. Schraap het merg uit het vanillestokje en meng samen met de rest van de ingrediënten in een ovenbestendig kommetje door elkaar. Bak de havermout 25 – 30 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is.

APPELCRUMBLE MET YOGHURT 

Ingrediënten

  • 4 appels naar keuze
  • 75 gram pecannoten
  • 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels honing
  • 150 gram havermout
  • 5 eetlepels kokosolie
  • 1 kom Griekse yoghurt/magere kwark

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en snijd ze in middelgrote stukjes. Hak de pecannoten grof en verwijder met een mesje het merg uit het vanillestokje. Meng in een kom de appel met de pecannoten, de vanille, de rozijnen, 1 halve theelepel kaneel en 1 eetlepel honing. Meng in een andere kom de havermout met 1 theelepel kaneel. Smelt 4 flinke eetlepels kokosolie in een pannetje en roer de rest van de honing, de rest van de kaneel en 2 eetlepels water erdoor. Giet dit bij de havermout en kneed totdat er een crumble ontstaat. Pak een kleine ovenschaal, vet hem in met de overige kokosolie en verdeel het appelmengsel erover. Verdeel vervolgens de crumble erover en bak het geheel zo’n 20 minuten in de oven. Even laten afkoelen en serveer in je kommetje Griekse yoghurt.

CHOCOLATE CHIP PANCAKES

Ingrediënten: 

  • 50 gram havermout
  • 2 bananen
  • 2 eieren
  • 1 maatschep whey eiwit
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 gram pure chocolade
  • Optioneel: 4 eetlepels honing

Maal de havermout tot meel. Voeg de bananen, eieren, bakpoeder, de helft van de honing en een snufje zout toe. Mix tot een glad beslag. Snijd de pure chocolade in grove stukjes en schep dit door het beslag. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Schep twee hoopjes van het beslag in de pan en bak de pannenkoeken aan beiden kanten op laag vuur. Het is belangrijk om geduld te hebben en de pancakes goed gaar te laten worden. Maak een stapel van de pancakes. Top hier optioneel nog wat honing overheen.

BREAKFAST BARS

Ingrediënten

  • 2 bananen
  • 3 eetlepels honing
  • 1 hand paranoten
  • 75 gram havervlokken
  • 50 gram kokosvlokken
  • 50 gram blauwe bessen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe 2 bananen, 3 eetlepels honing, 2 eetlepels kokosolie, en een snuf zout in de kom van een keukenmachine en maal tot een glad mengsel. Doe vervolgens de paranoten, havervlokken en kokosvlokken erbij en meng nog eens kort door elkaar zodat het grove stukjes blijven. Roer blauwe bessen door het mengsel. Bekleed een vierkante of rechthoekige kleine bakvorm met bakpapier en druk het mengsel hier op plat. Het mag zo’n 1 centimeter dik zijn. Bak in 25 minuten goudbruin en snijd in 6 repen.

ONBIJTMUFFINS MET PEER

Ingrediënten

  • 225 gram havermout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 3 eetlepels honing
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 65 gram kokosolie
  • 1 peer
  • 2 handen pecannoten
  • zout

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een muffinvorm in. Vermaal de havermout in een keukenmachine tot meel. Smelt ondertussen de kokosolie in een pannetje. Voeg het bakpoeder, de eieren, de Griekse yoghurt, de honing, de speculaaskruiden, de gesmolten kokosolie en een snuf zout toe aan het havermeel. Meng dit tot een glad beslag. Schil en snijd vervolgens de peer in kleine blokjes en hak de pecannoten grof. Voeg de stukjes peer en 3/4 van de gehakte pecannoten toe aan het beslag. Verdeel het beslag over de holtes vande muffinvorm en duw de overige pecannoten in de bovenkant van het beslag. Bak de muffins in zo’n 15 minuten gaar.